Comisia Europeană anchetează TikTok. Risc de sancțiuni majore pentru ingerință în alegeri

Comisia Europeană anchetează TikTok. Risc de sancțiuni majore pentru ingerință în alegeriComisia Europeană. Sursa foto: Wikipedia

Comisia Europeană a deschis o investigație amplă împotriva TikTok, rețeaua socială deținută de compania chineză ByteDance, acuzată de posibile nereguli în contextul alegerilor prezidențiale din România. Ancheta ar putea duce la amenzi semnificative sau chiar la interzicerea platformei pe teritoriul UE.

Suspiciuni legate de alegerile prezidențiale

Pe 24 noiembrie 2024, România a organizat alegerile prezidențiale, iar acuzațiile de ingerință străină prin intermediul TikTok au atras atenția Comisiei Europene. Se suspectează că platforma ar fi permis manipularea procesului electoral prin reclame politice și conținut plătit neconforme cu regulile Uniunii Europene. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a subliniat necesitatea unei intervenții rapide:

"Trebuie să ne protejăm democraţiile de orice fel de ingerinţă străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerinţă, în special în timpul alegerilor, trebuie să acţionăm rapid şi ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidenţiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenţie dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în Uniunea Europeană, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Principalele aspecte investigate. Riscuri majore pentru TikTok

Ancheta vizează două direcții principale:

  1. Sistemele de recomandare ale TikTok - Investigarea riscurilor privind manipularea neautentică și utilizarea automatizată a platformei.
  2. Politicile de publicitate politică - Analizarea conformității reclamelor politice și a transparenței în promovarea conținutului plătit.

De asemenea, Comisia dorește să verifice dacă TikTok a ținut cont de particularitățile lingvistice și regionale ale alegerilor naționale în evaluarea riscurilor.

Conform regulamentului european privind serviciile digitale (DSA), încălcările constatate ar putea atrage sancțiuni severe:

  • Amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală a companiei.
  • În cazul nerezolvării problemelor, interzicerea platformei în Uniunea Europeană.

Aceasta nu este prima confruntare a TikTok cu reglementările UE. În trecut, platforma a mai fost anchetată pentru nereguli, iar în 2024, Comisia a emis un ordin de păstrare a datelor pentru a preveni distrugerea probelor legate de riscurile sistemice.

TikTok

TikTok. Sursa foto: Pixabay

Reacția TikTok

TikTok a transmis marți, că platforma nu acceptă reclame politice plătite și elimină conținutul care încalcă regulile privind dezinformarea.

„Am protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global și continuăm să abordăm proactiv aceste provocări comune la nivelul întregii industrii. TikTok a transmis Comisiei Europene informații detaliate privind aceste eforturi și am detaliat transparent și public acțiunile noastre solide. Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură, și vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană, precum și cu autoritățile regionale și naționale pentru a răspunde solicitărilor și a discuta preocupările”, a transmis, marți, TikTok.

Reacția companiei a venit după ce Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale de investigare a platformei pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA), în ceea ce privește turul I al alegerilor prezidențiale din România, care s-au desfășurat pe 24 noiembrie 2024.

Etapele următoare

Investigația include solicitări suplimentare de informații, accesarea algoritmilor TikTok pentru verificări detaliate și inspecții și interviuri.

Deși nu există un termen-limită pentru finalizarea anchetei, complexitatea cazului și cooperarea TikTok vor influența durata procedurii.

Investigația vine pe fondul unor îngrijorări mai largi privind influența actorilor străini asupra proceselor democratice din Europa. Raportul se bazează pe informații declasificate ale serviciilor secrete din România și pe evaluările riscurilor transmise de TikTok.

Irlanda, țara europeană de bază a companiei, va oferi expertiză suplimentară în cadrul anchetei.