Comisia Europeană amenință Serbia și Kosovo cu sancțiuni în urma violențelor și tensiunilor din regiune: Măsurile vor fi decisive

Sursa foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Comisia Europeană a emis sâmbătă avertismente serioase către Serbia și Kosovo, amenințând cu măsuri punitive dacă nu vor lua acțiuni eficiente pentru a preveni noi acte de violență.

Aceste avertismente survin în urma confruntărilor violente dintre manifestanții sârbi și membrii misiunii internaționale de pace KFOR din Kosovo, soldate cu rănirea a zeci de persoane.

Confruntările au fost generate de neacceptarea rezultatelor alegerilor locale de către sârbii din nordul Kosovo, care au boicotat procesul electoral.

Absenţa unei dezescaladări a tensiunilor va conduce la consecinţe negative”, a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie transmisă de Comisia Europeană.

Reacție dură din partea Comisiei Europene în conflictul dintre Serbia și Kosovo

Textul subliniază și necesitatea restabilirii calmului în nordul Kosovo, după ce manifestanții sârbi au atacat forțele KFOR cu pietre și cocktailuri Molotov în timpul protestelor din satul Zvecan. Incidentele au dus la rănirea a peste 50 de protestatari sârbi și a 30 de soldați unguri și italieni din contingentul KFOR.

În declarația emisă sâmbătă, Comisia Europeană avertizează atât Belgradul, cât și Pristina cu privire la posibile „măsuri decisive”, fără a oferi detalii suplimentare. Aceste măsuri ar putea include reducerea asistenței financiare acordate Serbiei și Kosovo, ambele state aspirând la aderarea la Uniunea Europeană, sau diminuarea nivelului de cooperare.

Violenţa poate fi evitată şi trebuie evitată în viitor”, se mai arată în mesajul semnat de Borrell, care cere de asemenea ambelor părţi „să înceteze retorica divizatoare şi să se abţină de la alte acţiuni necoordonate”.

Etnicii sârbi din nordul Kosovo, care alcătuiesc majoritatea populației, resping declarația de independență a Kosovo, formulată în 2008, și au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie. În urma acestor alegeri, candidații de origine albaneză au câștigat în patru municipalități. Din cauza boicotului sârb, prezența la urne a fost de doar 3,5%. Etnicii sârbi susțin că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă, potrivit Agerpres.

Macron și Scholz îndeamnă Kosovo să organizeze alegeri noi pentru a reduce tensiunile cu Serbia

Recent, Kosovo a primit îndemnul de a organiza alegeri noi în partea de nord a țării pentru a diminua tensiunile cu Serbia, după intervenția lui Olaf Scholz și Emmanuel Macron.

Liderii din Serbia și Kosovo au fost invitați la discuții neplanificate la finalul unui summit al celor 46 de lideri europeni desfășurat în Moldova, joi seara. Mai devreme în ziua respectivă, tensiunile au crescut, iar președintele sârb, Aleksandar Vučić, a acuzat-o pe omoloaga sa kosovară, Vjosa Osmani, că a refuzat să-i vorbească la summit sau să intre în dialog în privința ceea ce el consideră a fi „alegeri fictive” în țara vecină.