Comisia Europeană a transmis un prim semnal pozitiv. Marcel Ciolacu: reforma pensiilor speciale va fi făcută cu orice preț

Comisia Europeană a transmis un prim semnal pozitiv. Marcel Ciolacu: reforma pensiilor speciale va fi făcută cu orice preț Sursa foto: Gov.ro

Alocarea unei tranșe de 3.2 miliarde de euro, din PNRR, depinde foarte mult de implementarea reformei în domeniul pensiilor speciale. Primul pas a fost deja făcut, în Parlament, acolo unde au fost tăiate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților. Urmează pensiile speciale ale magistraților, militarilor, polițiștilor, etc.

În cursul zilei de marți, Comisia Europeană a transmis o evaluarea pozitivă parțială pentru al treila jalon din PNRR, care se referă la reforma pensiilor speciale.

Suma care ar urma să intre în bugetul României, în acest caz, adică dacă reforma în acest domeniu va fi făcută, este una imensă, de 3.2 miliarde de euro.

Premierul Marcel Ciolacu a salutat anunțul Comisiei Europene și a dat asigurări că reforma pensiilor speciale va fi dusă până la capăt, indiferent de presiunile care se fac de anumite caste profesionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest Guvern este despre reforme și economie. Vestea bună primită astăzi de la Comisia Europeană, care a aprobat evaluarea preliminară parțial pozitivă a celei de a doua cereri de plată, ne încurajează și ne responsabilizează să mergem mai departe. Și vom continua obiectivele noastre curajoase. Reforma sistemului public de pensii este unul dintre acestea. Ceea ce am început ieri, în Parlament, eliminarea pensiilor speciale pentru senatori și deputați, vom continua în următoarea perioadă pentru a închide cât mai repede acest capitol, așa cum românii așteaptă, în mod firesc, de la Guvern și de la coaliția de guvernare”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.

România nu își permite să rateze banii PNRR

Tot în cursul zilei de azi, Marcel Ciolacu a condus ședința Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Acest comitet reunește toate ministerele care au atribuții în cadrul implementării PNRR.

„Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR este singurul organism din Guvern care ne pune pe toți la aceeași masă. Dacă nu funcționăm în acest organism ca o echipă, astfel încât să îndeplinim toate reformele, PNRR va fi un proiect administrativ și politic ratat. În ceea ce privește resursa umană și capacitatea administrativă de a duce aceste reforme la îndeplinire, este nevoie de un efort atât guvernamental, cât și legislativ, și de o coordonare foarte bună cu Parlamentul României”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

La această ședință s-a discutat despre implementarea de urgență a jaloanelor trei și patru din PNRR, care se referă la reforma pensiilor speciale și la păstrarea unui deficit de maxim patru la sută din Produsul Intern Brut.