Comisia Europeană a prezentat strategia privind serviciile de îngrijire

Azil de bătrâni / Sursă foto: dreamstime.com

Strategia europeană vizează creșterea calității, dar și a accesibilității la serviciile de îngrijire. În acest moment, în multe state acestea nu sunt disponibile sau sunt mult prea scumpe. În această categorie intră serviciile de îngrijire la domiciliu, dar și centrele speciale pentru vârstnici, creșele sau grădinițele.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, pentru că aceste servicii nu există sau sunt prea scumpe, multe femei nu pot să muncească, deoarece trebuie să aibă grijă de apropiații care au nevoie de îngrijire.

Datele Comisiei Europene arată că 7,7 milioane de femei nu pot lucra din această cauză. În plus, investițiile în serviciile de îngrijire pot genera 13,6 milioane de locuri de muncă suplimentare în UE, până în 2030.

Recomandările UE

De asemenea, în statele în care sistemul este mai bine dezvoltat, 90% dintre angajații centrelor de îngrijire sunt tot femei. Comisia Europeană a elaborat un set de recomandări menite să schimbe această situație.

„Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și pentru a atrage mai multe persoane (în special bărbați) în sectorul îngrijirii, se recomandă statelor membre: să promoveze negocierea colectivă și dialogul social în vederea îmbunătățirii salariilor și a condițiilor de muncă; să asigure cele mai înalte standarde de sănătate și siguranță la locul de muncă, să elaboreze programe de educație și formare continuă pentru personalul de îngrijire; să abordeze stereotipurile de gen în materie de îngrijire și să lanseze campanii de comunicare, dar și să ratifice și să pună în aplicare Convenția 189 a OIM privind lucrătorii casnici“, a scris europarlamentarul Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

Comisia propune statelor membre să revizuiască obiectivele stabilite în 2002, pentru ca femeile să fie mult mai prezente pe piața muncii. Astfel, se recomandă ca, până în 2030, jumătate dintre copiii sub trei ani să meargă la creșă, nu să stea cu mama acasă. În plus, tot până în 2030, 96% dintre copiii, care au vâsta cuprinsă între 3 și 6 ani, să fie înscriși la grădiniță.

Planuri pe termen lung

Comisia Europeană recomandă statelor membre și să elaboreze planuri de acțiune naționale pentru ca serviciile de îngrijire din să fie mai disponibile, mai accesibile și de o calitate mai bună. Printre recomandările UE se numără:

asigurarea faptului că îngrijirea pe termen lung este promptă, cuprinzătoare și accesibilă din punct de vedere financiar și teritorial;

extinderea ofertei și a combinației de servicii profesionale de îngrijire pe termen lung (îngrijire la domiciliu, îngrijire în comunitate și îngrijire rezidențială);

stabilirea unor criterii și standarde de înaltă calitate pentru furnizorii de servicii de îngrijire pe termen lung;

sprijinirea îngrijitorilor informali, care sunt adesea femei și rude ale beneficiarilor prin formare, consiliere, sprijin psihologic și financiar.