România a prezentat Comisiei, pe 31 mai, o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane și ținte selectate din decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă din PNRR.
Comisia Europeană (CE) a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Mai exact, 1,8 miliarde de euro sunt sub formă de granturi și 0,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. În cererea făcută, autoritățile române au prezentat dovezi care demonstrează îndeplinirea celor 21 de jaloane intermediare.
Evaluarea preliminară pozitivă făcută de Comisia Europeană a fost trimisă Comitetului economic și financiar, solicitându-i avizul, care ar urma să fie emis în următoarele patru săptămâni. După primirea acestuia, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuției financiare pentru ca plata să fie efectuată în favoarea României.
România va primi, prin PNRR suma de 29,2 miliarde de euro
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că țara noastră a înregistrat progrese suficiente în cadrul PNRR, România fiind pregătită să primească o primă plată.
„(...) România va primi 2,6 miliarde euro ca urmare a progreselor sale bune şi rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme şi investiţii din cadrul planului. Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupţiei, precum şi reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a şcolii şi etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii. Mult succes în continuare României! Comisia vă este alături de pe drumul către redresare”. a declarat preşedinta Comisiei Europene.
Banii din PNRR vin cu beneficii considerabile pentru cetăţeni şi întreprinderi
Totodată, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, a precizat că unele dintre jaloanele României deja îndeplinite vor duce la tranziția verde.
„Felicitări României pentru îndeplinirea primelor 21 de jaloane şi ţinte stabilite în planul său de redresare şi rezilienţă. Multe dintre acestea vor contribui la tranziţia verde a României, prin măsuri de decarbonizare a economiei şi de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare (...)”, a spus Valdis Dombrovskis.
Și comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, a precizat că banii din PNRR reprezintă „un bust de încredere” necesar României pentru continuarea investițiilor și reformelor, notează Comisia Europeană.