Editura Evenimentul si Capital

Comisia de la Veneţia deschide ușa unor noi controverse juridice

Autor: | | 2 Comentarii | 2608 Vizualizari

Judecătorii Comisiei de la Veneţia au recomandat României – vineri, prin intermediul publicării unei opinii preliminare – să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării condiţiilor pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi CSM, capabile să echilibreze influenţa ministrului justiţiei.

Recomandarea Comisiei de la Veneţia – for consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional – vizează proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei.

Pentru libertatea de exprimare

În cadrul aceluiaşi document, Comisia de la Veneţia mai recomandă României să elimine sau să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori să invalideze soluţii ale procurorilor din lipsă de temei, dar şi să elimine restricţia propusă privind libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor. Potrivit Agerpres, o altă solicitare adresată ţării noastre rezidă în suplimentarea prevederilor privitoare la răspunderea materială a magistraţilor prin declararea explicită a faptului că, în absenţa relei credinţe şi/ sau a neglijenţei evidente, magistraţii nu sunt răspunzători pentru o soluţie care ar putea fi contestată de o altă instanţă.

Nu vor o structură în Procuratură destinată investigării magistraţilor

De asemenea, Comisia recomandă autorităţilor române să reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate în cadrul procuraturii care să se ocupe de investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori şi, ca alternativă adecvată în această privinţă, să recurgă la procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente. De asemenea, se recomandă la renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact advers asupra funcţionării sistemului.

Clarificările juristei Ingrid Mocanu

​Jurista Ingrid Mocanu – fostă directoare în Ministerul Justiției – a comentat, în exclusivitate pentru EVZ, recomandările Comisiei de la Veneţia. Mocanu a explicat că, în primul rând, trebuie precizat la ce se referă sau la ce ar trebui să se refere un astfel de raport, chiar consultativ: ar trebui să răspundă la întrebarea dacă anumite comportamente ale organismelor statale ori anumite reglementări respectă sau nu statul de drept și principiile democratice.

„Analiza este vastă, iar referirea este doar la câteva aspecte: în primul rând, la problemele procedurale se arată că proiectele de lege ale justiției (codurile încă nu le-au analizat, dar îmi este deja groază ce va ieși acolo) ar fi fost introduse într-o procedură de urgență și, deși indică în mod corect momentul de debut al procedurii, august 2017 (după discuții ce au debutat în 2015), tot i se pare cam rapidă procedura”, a specificat Mocanu. De procedura prin OUG a lui Prună sau de „măcelărirea” actualelor legi ale justiției de Macovei, prin asumarea răspunderii, nici măcar un cuvințel în Raportul ăsta (și nici în altele), a insistat Mocanu.

„Lucruri bune”

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI