Comisia de cod electoral, de acord cu reducerea numărului de parlamentari

Comisia de cod electoral, de acord cu reducerea numărului de parlamentari

Președintele comisiei de cod electoral, Sulfina Barbu, a anunțat astăzi că în continuare, toți membrii comisiei au mers pe susținerea votului mixt și au fost de acord cu reducerea numărului de parlamentari. Până luni, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și parlamentarii din comisie vor veni cu propuneri concrete în acest sens.

"Toţi membrii comisiei au mers pe susţinerea acestui vot mixt, au fost de acord că numărul de parlamentari ar trebui redus, Autoritatea Electorală Permanentă şi membrii comisiei vin pentru luni cu propuneri concrete în funcţie de norma de reprezentare. 50% din mandate să fie atribuite direct, adică să fie uninominal majoritar, cine câştigă colegiul va lua mandatul, cealaltă jumătate să fie aleşi pe o listă votată de către cetăţeni şi modul de repartizare a mandatului să se stabilească pe o formulă care să reflecte cel mai bine numărul de voturi pe care l-a primit fiecare formaţiune politică", a spus Sulfina Barbu.

Ea a adăugat că listele pentru cele 50% dintre mandate vor fi naţionale, iar una dintre variante a fost ca în fiecare colegiu să fie votat candidatul uninominal pe acelaşi buletin cu lista naţională a partidului pe care îl reprezintă. Sulfina Barbu a mai spus că va fi un singur tur de scrutin şi câte un singur buletin de vot pentru candidaţii uninominali şi pentru liste la Camera Deputaţilor şi la Senat. Sistemul mixt de vot german nu poate fi aplicat la noi

"Împărţirea pe colegii se face ulterior, după ce adoptăm legea, la propunerea comisiei şi cu aprobarea Guvernului. Vom merge şi pe reducerea numărului de parlamentari, în jur de 300, numărul exact îl stabilim luni. Pragul electoral rămâne 5%", a mai spus Sulfina Barbu. Preşedintele Comisiei parlamentare de cod electoral, Sulfina Barbu, a mai spus că reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au venit la dezbaterile pe modificarea legilor electorale din comisie cu analize tehnice pe sistemul mixt german şi au explicat că acesta nu poate fi aplicat ad litteram în România.

Ne puteți urmări și pe Google News