Comisia de anchetă îi va judeca, luni, pe Coldea și pe Kovesi

Comisia de anchetă îi va judeca, luni, pe Coldea și pe Kovesi

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 va decide ce măsuri va lua față de refuzul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și al fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, de a se prezenta la audieri, expediind în schimb scrisori

Din cei patru invitați marți la audieri, s-a prezentat doar consultantul politic Cozmin Gușă. Edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a refuzat să se prezinte în comisie și a trimis și el o scrisoare.

Lipsă de sens

Cherecheș a precizat că „în momentul alegerilor prezidențiale din anul 2009 eram membru al PSD, îl susțineam pe domnul Mircea Geoană, candidatul partidului în respectivele alegeri”. În scrisoarea trimisă, primarul băimărean a mai susținut că nu avea nicio relație cu Gabriel Oprea sau cu celelalte persoane care s-au aflat în casa acestuia, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009. „Relațiile mele politice și administrative cu domnul Gabriel Oprea au început în anul 2010 odată cu înființarea Uniunii Naționale pentru Progresul României. Prin urmare, consider audierea mea lipsită de sens și vă comunic respectuos că nu voi fi prezent la audieri”, a subliniat Cherecheș. Cu o zi în urmă, luni , Coldea și Kovesi au procedat după același scenariu, refuzând să se prezinte la audieri, trimițând câte o scrisoare comisiei. A fost pentru a doua oară când șefa DNA a refuzat, participarea la audieri, după prima derogare, din 8 iunie.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Mihai Fifor, a anunţat că „împreună cu ceilalţi colegi prezenţi astăzi (n.r. - marți), pentru că nu au fost toţi colegii la şedinţă, s-a decis ca în şedinţa de luni să facem o discuţie specială pentru a decide cum procedăm cu cele trei scrisori”. El și-a motivat decizia spunând că „la această ședință trebuie să fie toți membrii participanți, nu dorim să avem după aceea niciun fel de obiecțiuni din partea vreunui partid care și-a delegat participanții în această comisie”.

Fifor a adăugat: „Nu cred că este la latitudinea celor pe care îi invităm să stabilească dacă vin sau nu vin la comisie, dacă sunt importanți sau nu pentru lucrările comisiei. Cred că acesta este un lucru pe care îl stabileşte comisia, pentru că de aceea este o comisie parlamentară de anchetă”.

Ponta va fi invitat la audieri

Totodată, președintele comisiei a anunțat că ieri s-a propus și audierea fostului premier, Victor Ponta, însă o decizie în acest sens va fi luată tot luni.

Cozmin Gușă: „Alegerile prezidențiale din 2009 au fost fraudate! Maior a făcut joc dublu”

Consultantul politic Cozmin Gușă a susțin ieri, la audierile din Comisia de anchetă, că scrutinul prezidențial din 2009 ar fi fost fraudat, însă că nu are dovezi în acest sens.

„Dacă mă întrebați ce joc a făcut George Maior, eu cred că a făcut unul la dublu, pentru că el era bine și cu PSD, era bine și cu Băsescu. La fel ca și Gabriel Oprea, Onțanu sau Iordănescu. Dacă mă întrebaţi ce joc a făcut Florian Coldea, nu cred că a făcut vreun joc în acea seară. Nici nu avea cum din adunarea aceea. Dacă mă întrebaţi despre Laura Codruţa Kovesi, nu pot să vă spun pentru că nu cunosc. Adică nu pot să intru în mintea dânsei. Eu nu văd nici cea mai mică posibilitate de a face un joc în seara alegerilor. Aproape zero posibilitate era la nivelul Laurei Codruţa Kovesi vorbind de acea zi de 6 decembrie”, a susținut Gușă.

El a mai spus că Mircea Geoană a făcut „un non-combat” la dezbaterea publică pe care a avut-o cu Traian Băsescu.

Gușă a menționat că, în calitatea sa de consilier al lui Mircea Geoană în campania prezidențială din 2009, nu a dorit ca Victor Ponta să fie numit purtătorul de cuvânt al campaniei. „Motivul pentru care m-am opus era că, după părerea mea, Victor Ponta nu putea să fie dedicat campaniei lui Mircea Geoană având puternice legături personale în aripa cea mai apropiată legată de Traian Băsescu”, a conchis Cozmin Gușă.