Comisia de anchetă cere DE URGENŢĂ ministrului Justiţiei măsuri împotriva Procurorului General. AUGUSTIN LAZĂR, lacăt pe dosarul alegerilor din 2009

Comisia de anchetă cere DE URGENŢĂ ministrului Justiţiei măsuri împotriva Procurorului General. AUGUSTIN LAZĂR,   lacăt pe dosarul alegerilor din 2009

Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009 solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să "uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situația gravă apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017". Comisia îi cere ministrului să demareze un control la Ministerul Public şi să sesizeze Inspecţia judiciară.

Conform unor declarații Augustin Lazăr, procurorul general,  nu are nici cel mai mic gând să trimită Parlamentului dosarul care arată cum stă situația în care s-a aflat șefa DNA în raport cu noaptea alegerilor.

"Reamintim că Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei de anchetă prin adresa nr.1792/C/2017 din data 14.07.2017 interpretând în mod eronat prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR. Comisia parlamentară de anchetă a revenit cu o nouă solicitare demontând juridic toate motivele invocate de acesta. De asemenea, în loc să ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum stabilește Decizia Curții Constituționale nr. 430/2017 la pct. 35, domnul Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale Curții Constituționale încălcând două decizii ale acestei instituții, respectiv Decizia nr. 428/2017 și 430/2017. 

În plus, Procurorul General solicită CSM ca la rândul său să exercite atribuții care îi revin Curții Constituționale și să încalce deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentară a solicitat CSM să respingă solicitările domnului Augustin Lazăr, lucru care s-a și întâmplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingând TOATE solicitările Procurorului General", afirmă preşedintele comisiei, Oana Florea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevederi constituţionale încalcă Augustin Lazăr în dosarul alegerilor din 2009

 

Potrivit comisiei, Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de procuror general, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând:

- principiul cooperării loiale dintre instituții;

- principiul loialității față de Constituție;

- Art. 1 alin.(5) din Constituţie: ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

- Art. 61 alin.(1) din Constituţie: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”

- Art. 54 alin.(2) din Constituţie:”Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege”

- Art. 131 alin.(1) din Constituţie: ”În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.”

- Deciziile Curții Constiționale nr 411, 428 și 430/2017

"Ținând cont de toate aceste aspecte și în situația în care se consideră că trebuie să se limiteze la rolul ministrului Justiției precis ”trasat prin legile speciale care reglementează statutul magistraţilor şi organizarea judiciară”, rol enunțat chiar de către domnul Tudorel Toader în adresa nr. 4/60514/2017, înregistrată la Comisia specială de anchetă cu nr. 4C-30/51 din 04/08/2017, SOLICITĂM MINISTRULUI JUSTIȚIEI:

1. Să inițieze ”in extremis” exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General.

2. Conform art.44 alin.(4) coroborat cu art.45 alin.(1), în calitate de titular al acțiunii disciplinare să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcției de Procuror General", se mai arată în comunicatul comisiei.

Plângere disciplinară împotriva Procurorului General 

Redacţia Lumea Justiţiei a depus marţi, 8 august 2017, o plângere disciplinara la Inspectia Judiciară impotriva Procurorului General al României, Augustin Lazar sub aspectul săvârşirii unor abateri disciplinare legate de refuzul repetat al acestuia de a trimite Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului României copia dosarului 213/P/2017 privind fraudele de la alegerile din 2009, dosar clasat definitiv.

 

CUM MI-AM PETRECUT O NOAPTE CU LAURA CODRUȚA KOVESI ȘI FLORIAN COLDEA. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă | Operațiunea „Noi suntem Statul!" (X)

În legatura cu acest refuz, Comisia de anchetă parlamentară s-a pronuntat deja public că i se obstructionează activitatea legală prin actiuni calificate ca fiind de rea-credinţă. Amintim că, în urmă cu câteva luni, redacţia Lumea Justiţiei a mai formulat o plangere disciplinară impotriva aceluiaşi Augustin Lazar, pentru declaratiile acestuia publice, cu conotaţii politice, facute în timpul scandalului legat de OUG 13/2017, în urma căreia Inspectia Judiciară s-a sesizat şi a inceput cercetarile.

Plângere disciplinară împotriva Procurorului General. Se cere excluderea din magistratură a lui Augustin Lazăr!

Şi CSM ia în vizor refuzul lui Augustin Lazăr...

Preșdintele CSM, magistrata Mariana Ghena , a susținut, într-o delacrație pentru Agerpres, că mai mulți colegi au solicitat ca în ședința din 30 august să se dicute în Plen solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr, privind exprimarea unei opinii referitoare la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul alegerilor din 2009.