Rezultatele concursului Cen-trului National al Cinematografiei (CNC) au demonstrat, inca o data, ca recunoasterea internationala a tinerilor cineasti nu este un criteriu suficient de puternic in ochii juriului.
Desi productiile sale din ultimii 17 ani n-au fost primite entuziast de critici, iar cele mai recente, nici de public, Sergiu Nicolaescu a obtinut cel mai mare credit la CNC - 1,8 milioane de lei - pentru „Supravietuitorul”, un lungmetraj de fictiune cu un nou comisar Moldovan, produs de MediaPro Pictures.
Tot Sergiu Nicolaescu s-a clasat pe locul intai la finantari si la sectiunea documentare, cu o productie despre Regele Carol I. Directorul CNC, Eugen Serbanescu, se declara multumit de rezultatele concursului.
„Puiu nu a venit la sectiunea lungmetraj”
„Ma surprinde ca totusi Cristi Puiu nu a venit cu un proiect de lungmetraj, sectiunea la care a participat el este doar una pregatitoare, iar maximum de finantare pe care il putea obtine era de 7.000-8.000 de euro”, a spus Eugen Serbanescu, cu precizarea ca „un asemenea succes ca al lui Puiu nu este un pasaport in alb pentru castigarea de bani cu alte scenarii”.
„Mi se pare un palmares foarte echilibrat, in care se regasesc atat seniorii, cat si reprezentantii tinerei generatii. Pentru prima data, poate, da tuturor generatiilor posibilitatea de a se face film”, a precizat Serbanescu.
Anul acesta au fost finantate 41 de proiecte - fictiune lungmetraj, fictiune scurtmetraj, documentare si animatie - care au obtinut credite pentru productie, in valoare de circa 28 de milioane de lei. La acestea se adauga opt proiecte aflate intr-o faza incipienta, care au primit credite de dezvoltare pentru scrierea scenariului sau documentare, in valoare de circa 170.000 lei. La aceasta sectiune a concurat si Cristi Puiu, fara succes.
In afara de Sergiu Nicolaescu au castigat bani pentru realizarea unor lungmetraje de fictiune Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Cristian Mungiu, Radu Nicoara, Serban Marinescu, Tudor Giurgiu, Alexa Visarion, Marius Th. Barna, Ioan Ionescu, Adrian Popovici, Catalin Saizescu, Napoleon Helmis si Alexandru Maftei. Anul acesta, vor debuta in cinematografie si trei regizori consacrati in teatru: Silviu Purcarete, Alexandru Darie si Horatiu Malaele.
Alte contestatii
Nemultumit de jurizarea CNC este si regizorul Radu Jude - laureat al DaKINO si castigator al Marelui Premiu la Montpellier cu scurtmetrajul „Lampa cu caciula” - al carui proiect, „Principii de viata”, cu un scenariu semnat de Razvan Radulescu, a fost respins de CNC, desi a trecut de selectia a sapte jurii internationale. Casa de productie Hi Film Productions a anuntat deja ca va depune contestatie pentru proiectul tanarului regizor.
Comisia de selectie la sectiunea fictiune a fost formata din George Balaita (scriitor), Constantin Chelba (director de imagine), Marin Vladimir (distribuitor), Dinu Tanase (regizor, producator) si Radu Nicolae (actor). Documentarele si filmele de animatie au fost jurizate de Radu Igaszag (regizor), Gabriela Albu (director de productie) si Mircea Sampetru.