Comisarul european Breton: "UE nu are absolut deloc nevoie de vaccinul rusesc Sputnik-V" 

Comisarul european Breton: "UE nu are absolut deloc nevoie de vaccinul rusesc Sputnik-V" 

EURONEWS (Italia), 22 martie 2021 - Incident diplomatic între Europa și Rusia în legătură cu vaccinurile.

Declarație puternică - în direct la cel mai urmărit telejurnal din Franța - a comisarului european pentru Piața Internă, francezul Thierry Breton (66 de ani), care conduce grupul de lucru pentru vaccinuri: "Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rus Sputnik-V pentru COVID-19 și poate obține imunitate pe tot continentul, utilizând producția europeană".

Breton a adăugat, apoi: "Nu avem absolut deloc nevoie de Sputnik-V. Astăzi avem capacitatea de a livra între 300 și 350 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie și până pe 14 iulie și, prin urmare, avem posibilitatea de a obține imunitate pe tot continentul".

14 iulie este o dată simbolică: în Franța este sărbătoare națională pentru aniversarea Căderii Bastiliei (1789). Doar o referință istorică de bun augur? Cam așa cum a făcut Biden pentru 4 iulie, numind-o "Ziua Independenței" de virus?

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția producătorilor vaccinului Sputnik-V este promptă pe Twitter: "Comisarul Thierry Breton este clar împotriva vaccinului Sputnik-V doar pentru că este rusesc. Ignoră faptul că are o eficacitate mai mare și o siguranță mai bună decât alte vaccinuri aprobate în UE".

"Comentariile sale determină Sputnik-V să nu treacă prin procesul de aprobare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), deoarece Breton crede că totul este în regulă cu vaccinările în UE și că Sputnik-V nu este necesar. Europenii sunt mulțumiți de abordarea de vaccinare a lui Breton?".

Reacția comisarului european Breton vine după ce în Franța, Christian Estrosi, primarul orașului Nisa, unul dintre orașele cele mai afectate de COVID-19, a anunțat că dorește să cumpere Sputnik-V "pe cont propriu", cerând autorităților sanitare permisiunea de a face acest lucru pentru locuitorii zonei metropolitane Nisa-Coasta de Azur.

Dintre țările din Uniunea Europeană, Ungaria a autorizat deja utilizarea Sputnik-V, chiar și fără aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente.

Pe de altă parte, Slovacia este încă divizată, după ce o achiziție "pripită" a vaccinului rusesc de către premierul Igor Matovič a riscat să provoace o criză de guvern.

Traducerea: Oana Avram/oavram/cciulu