LUPUL, PAZNIC LA OI? Comisarul European pe Justiție, IMPLICATĂ într-un scandal imens. TRECUTUL NEGRU a ajuns-o din urmă!
- Jeanina Năstase
- 7 februarie 2018, 20:59
Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, care a participat miercuri la dezbaterea politică despre Justiția din România în Parlamentul European, a fost arestată pentru corupție, soțul a părăsit-o, iar fiica sa a ajuns într-un spital de psihiatrie.
Astfel, în urmă cu 12 ani a fost arestată pe aeroportul din Praga de binomul ceh, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Bielorusia, în fața camerelor de luat vederi, pentru corupție.
Mai exact, Jourova a fost acuzată că a primit 2 milioane de EURO de la un primar din Moravia de Sud pentru alocarea de fonduri pentru reconstrucția castelului Budisov. Era atunci ministru adjunct pentru dezvoltare regională în guvernul ceh, potrivit flux24.ro.
33 de zile în arest preventiv, dar după doi ani a fost achitată
A stat în arest preventiv timp de 33 de zile, dar după doi ani a fost achitată și a primit despăgubiri de la statul ceh de 100.000 de EURO. Când a ieșit din arestul preventiv soțul o părăsise, iar fiica sa avusese o cădere nervoasă și era internată într-un spital de psihiatrie
A încercat să se angajaze dar nu a putut așa că și-a făcut o firmă de consultanță pentru fonduri europene lucrând pe fostul spațiu sovietic, România, Serbia, Macedonia și Muntenegru.
Potrivit agendei dezbaterii, Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, a susținut un discurs. Totodată, a existat o luare de poziţie din partea unui reprezentant al Consiliului UE.
Ce a afirmat Věra Jourová în dezbaterea în plenul Parlamentuluin European
Într-o dezbatere în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Věra Jourová a afirmat de asemenea că executivul comunitar este pregătit să continue dialogul cu autorităţile române şi să îşi ofere sprijinul.
'După 10 ani de eforturi continue, România are unul dintre cele mai bune sisteme judiciare', a spus Jourová, care a amintit totodată că, în decembrie 2017, în ultimul raport MCV, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificările legilor justiţiei, iar de atunci dezbaterea a evoluat.
Comisarul european a amintit că Grupul statelor care luptă împotriva corupției au pornit o anchetă în ceea ce privește modificarea legilor justiției din România, iar acest raport va fi publicat în luna martie.
Comisarul european pe justiție cere deschiderea dezbaterii privind Legile Justiției
Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a declarat, la dezbaterea din plenul PE, că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către Legislativul român pentru deschiderea dezbaterii privind legile justiţiei, să asigure independenţa sistemului judiciar şi să realizeze un consens pentru modificările legislative în domeniu.
Jourova a amintit că românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările la legile justiţiei şi îngrijorarea lor în legătură cu acestea, iar pentru prima dată, GRECO a decis să facă un raport. Comisarul european a subliniat că justiţie şi lupta anticorupţie au legătură directă cu MCV. ”După 10 ani de eforturi continue, România are unul din cele mai bune sisteme judiciare din regiune, însă în ianuarie 2017 CE a propus câteva recomandări restante care, dacă ar fi fost îndeplinite, ar fi dus la încheierea MCV şi intrarea în Schengen”, a spus ea.
”Trebuie să vă asigur că statul de drept şi separarea puterilor s-au aflat mereu în centrul atenţiei Consiliului (european - n.r.). Considerăm că dialogul şi cooperare sunt necesare pentru a asigura cele mai bune standarde şi condiţii pentru cetăţenii noştri în toate statele membre. Consiliul abordează situaţia din România în concluziile sale privind MCV, adoptate în decembrie 2017. Consiliul salută faptul că România a întreprins mai multe măsuri pozitive şi încurajează ţara să profite de impulsurile acestor reforme, mai ales în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei la toate nivelurile. Consiliul a repetat importanţa unui accent în România care să fie pus pe consolidarea sistemului instituţional şi pe un răspuns adus tuturor îngrijorărilor exprimate în Comisie, în cadrul MCV. Sperăm să continue comunicarea permanentă dintre autorităţile române şi Comisie şi să fie eficientă, permiţând României să remedieze orice probleme”, a adăugat ea.