Combinatie letala pentru carduri: hackerii romani si rusi

Combinatie letala pentru carduri: hackerii romani si rusi

Acestia au obtinut seriile a aproape 200 de milioane de carduri apartinand clientilor Tjx.

Peste 45 de milioane de clienti ai lantului de supermarketuri americane TJX s-au trezit cu datele conturilor personale furate, conform publicatiei „Wall Street Journal”. Suspectii principali sunt hackerii romani si grupuri infractionale din Rusia.

Frauda informatica s-a produs in ultimii doi ani si a vizat baza de date a supermarketului TJX, situat in statul american Minnesota. Modalitatea folosita de hackeri au reprezentat-o antene parabolice mobile care au interceptat traficul de date dinspre cardurile bancare ale clientilor magazinelor.

Conducerea TJX a semnalat furtul cu putin timp in urma, desi se pare ca reteaua era vulnerabila de cel putin doi ani. Investigatorii sunt de parere ca hackerii au introdus programe speciale in retea pentru a obtine datele personale ale clientilor.

Se pare ca totul a inceput in 2005, moment din care au fost obtinute seriile a cel putin 45 de milioane de carduri. Unii specialisti se tem ca numarul este chiar mai mare, putandu-se discuta de 200 de milioane de serii.

Ulterior, astfel de fraude legate de magazinele TJX au fost semnalate si in alte zone, precum Florida, Georgia, Louisiana si chiar Hong Kong sau Suedia. Primele indicii obtinute de anchetatori ii duc pe acestia cu gandul la hackerii romani, recunoscuti in lume pentru atacurile de amploare asupra unor institutii de renume.

„Tara de hackeri” Dupa atacurile „semnate” de hackerii romani, „Financial Times” a ajuns sa numeasca Romania o „tara de hackeri”. Cateva cazuri mai vechi sunt graitoare.

„Vladuz”, un hacker roman care folosea acest pseudonim, a spart de mai multe ori serverele ce pastrau listele cu angajatii eBay. Acesta intra pe forumurile companiei in calitate de angajat e-bay si ii ironiza pe cei care postau. Hackerul este inca in libertate, in ciuda eforturilor specialistilor in securitate ai e-bay si a autoritatilor politienesti din SUA si din Romania de a-l prinde.

In 2004, Calin Mateias din Bucuresti, care folosea pseudonimul „Dr. Mengele”, a spart sistemele de securitate ale magazinului on-line american de echipamente IT Ingram Micro Inc. Acesta, prin furtul identitatii unor consumatori legitimati, a introdus peste 2.000 de ordine de cumparare in patru ani, producand pagube de peste zece milioane de dolari.

Prin intermediul unor colaboratori din SUA, cunoscuti tot pe internet, produsele ii erau trimise in Romania, unde le comercializa. Romanul a fost condamnat de justitia americana la peste 90 de ani de inchisoare. El este banuit de asemenea si de spargerea mai multor servere FBI.

SISTEME " SIGURE"

Nici NASA nu a rezistat

Aradeanul Victor Faur,  23 de ani, a fost pus sub acuzare anul trecut de o instanta americana pentru atacarea a peste 150 de sisteme informatice apartinand NASA, Departamentului American al Energiei si Marinei Americane.

El este acuzat de apartenenta la o grupare de hackeri autointitulata „WhiteHat Team” („Echipa Palariile Albe”), care a accesat sisteme de computere considerate ca fiind unele dintre cele mai sigure din lume. Faur a  provocat daune de aproximativ 1,5 milioane de dolari. Dupa acest atac celebru, s-a speculat faptul ca insusi Bill Gates ar fi interesat de „serviciile” romanului care a speriat NASA.

 

Ne puteți urmări și pe Google News