Combaterea finanțării terorismului s-a blocat în probleme de exprimare

Combaterea finanțării terorismului s-a blocat în probleme de exprimare

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților a votat, ieri, amendamente la Proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Proiectul prevede implementarea Directivei 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului în privința prevenirii utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor.

Transpunerea Directivei UE le-a pus probleme parlamentarilor, care s-au împiedicat de cuvinte. Dacă în proiectul inițial, oficialii erau „persoane ex puse politic”, ieri, președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a propus ca aceștia să se numească „persoane expuse public”.

Deputatul Eugen Nicolicea, membru în Comisia juridică, a declarat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că sintagma „politic” poate fi considerată neconstituțională, deoarece nu se referă doar la oameni politici, include și judecători sau alte persoane care nu desfășoară activitate politică. „Acum să vedem cu „expuse”, că nu e tradus cum trebuie. Proiectul de lege se referă la faptul că acele persoane dețin funcții importante, nu este folosit cu sensul de risc. Dar în traducerea mota-mot cam asta se înțelege”, a afirmat deputatul. Categoria „persoanelor expuse public” include: șeful de stat și de Guvern, miniștrii, parlamentarii, șefii partidelor, ambasadori, membri ai curților supreme, judecătorii CCR și organele de conducere din cadrul organizațiilor internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, proiectul de lege a trecut de Senat și a primit aviz favorabil de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială și urmează să fie adoptat de Camera Deputaților.