Coloșii statului Ce companii fac performanță și ce ruine se adâncesc în pierderi

Coloșii statului Ce companii fac performanță și ce ruine se adâncesc în pierderi

Oltchim a reușit să atingă un record negativ anul trecut, perioadă în care s-a afl at în insolvență, înregistrând o pierdere de un miliard de lei, potrivit rezultatelor fi nanciare publicate de Ministerul Finanțelor.

Zilele trecute, Ministerul Finanțelor a publicat rezultate financiare ale companiilor. În timp ce unele firme de stat au înregistrat performanțe deosebite, altele o duc tot mai prost.

Companiile subordonate Căilor Feroviare Române (CFR), ca și Tarom, sunt, de aproape doi ani sub influența ordonanței 109/2011, privind managementul privat. Sub influența politicului, conducerile acestora au suferit însă numeroase schimbări. Dintre cele trei CFR-uri, doar CFR SA, compania de stat responsabilă de gestionarea infrastructurii feroviare, și-a publicat rezultatele financiare.

Anul trecut, aceasta a înregistrat un profit net de 84 de milioane de lei, în scădere de la plusul de 144 de milioane de lei, obținut cu un an în urmă. Și cifra de afaceri a companiei s-a diminuat din 2012 până în 2013, de la 1,11 miliarde de lei, la 1,04 miliarde. Datoriile companiei au fost reduse cu circa un miliard de lei, de la un an la altul, într-un schimb de creanțe făcut cu compania soră, CFR Marfă, în cadrul încercării de privatizare a acesteia din urmă. Deși ar fi fost interesant să vedem cu ce rezultate au încheiat anul trecut CFR Marfă și CFR Călători, datele financiare nu au fost publicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tarom, singura companie din subordinea Transporturilor unde managerul privat recrutat de specialiști, Christian Heinzmann, a reușit să reziste în funcție, a înregistrat anul trecut pierderi în scădere, pe fondul creșterii ușoare a cifrei de afaceri. Pierderile au scăzut cu 100 de milioane de lei, la 130 de milioane, în 2013.

Profituri în energie

Companiile din energie au fost anul trecut și vor fi și în 2014 vedetele vânzărilor de pachete minoritare pe bursă. Majoritatea funcționează, de asemenea, sub prevederile ordonanței 109, privind instituirea managementului privat la companii de stat. Dacă anul trecut Romgaz a fost cea mai mare listare a anului, anul acesta va avea loc vânzarea unui pachet minoritar din Electrica.

În 2013, Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, a înregistrat aproape un miliard de lei câștig, însă sub cel din 2012, de 1,24 de miliarde de lei. În schimb, profitul Electrica a crescut de la 15 milioane de lei în 2012, la 23 de milioane, în 2013. Și Nucleareletrica a reușit să își crească profitul în 2013, până la 420 de milioane. Transgaz a înregistrat anul trecut un profit similar celui din 2012: 334 milioane de lei (față de 329 de milioane de lei în 2012).

Cele două mari insolvențe: Hidroelectrica și Oltchim

Traiul „pe datorie” al Oltchim s-a reflectat în rezultatele financiare ale combinatului din Vâlcea. Acesta a înregistrat anul trecut, perioadă în care s-a aflat în insolvență, pierderi de aproape un miliard de lei (946 de milioane de lei), în condițiile în care, cu un an în urmă, pierderile au fost de 569 de milioane de lei. Celeilalte mari companii de stat aflată în insolvență, Hidroelectrica, pare să îi fi priit această stare.

Scoasă de sub influența „băieților deștepți”, Hidro a înregistrat anul trecut un profit de 718 milioane de lei, față de o pierdere de 508 milioane de lei, în 2012. Cifra de afaceri netă a fost în 2012 de 2,4 miliarde de lei, în timp ce în 2013 a urcat la 3 miliarde de lei.