COLORĂM ROMÂNIA. Stoenești (Vâlcea), ultima redută a borangicului

COLORĂM ROMÂNIA. Stoenești (Vâlcea), ultima redută a borangicului

Borangicul, firul natural de mătase ţesut cu măiestrie de larvele fluturelui Bombyx mori, bine hrănite cu frunze de dud, era nelipsit în trecut din gospodăriile ţărăneşti. În lada de zestre a oricărei fete de măritat se găsea marama şi cămaşa cu altiţă cusută cu fir subţire de borangic alb sau gălbui. Astăzi singurul loc din România în care se obţine mătase naturală, dar se şi ţese, se găseşte în judeţul Vâlcea, la Stoeneşti.

Pasionaţi de arta populară tradiţională, soţii Niculescu din Stoeneşti – Vâlcea, ţesători de renume, au vrut cu orice preţ să readucă, în târgurile de profil din ţară şi de peste hotare, ţesătura de borangic dispărută de mai bine de 20 de ani din România.

Totul a început în urmă cu zece ani, de la un articol dintr-o revistă de specialitate, despre creşterea viermilor de mătase, iar acum familia Niculescu deţine o plantaţie cu peste 20.000 de duzi aduşi din Bulgaria şi de la Bucureşti,  creşte viermi de mătase şi produce cam 100 de kilograme de gogoşi pe an, iar borangicul obţinut este este ţesut în propriul atelier de creaţie.

Citeşte povestea integrală pe coloramromania.ro. Încarcă povestea sau fotografia ta despre românii remarcabili pe care i-ai întâlnit, despre locurile care ţi-au rămas în suflet. Scrie despre experienţele pozitive pe care le-ai trăit în România. Poţi trimite povestea ta şi la adresa Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucureşti.

Citiți și:

  • Profesor de chimie cu un hobby ciudat: să-i facă olimpici pe elevii de la ţară
  • Denise, tânăra care lasă daruri prin Timișoara pentru necunoscuți

Ne puteți urmări și pe Google News