Lyon, 20 iulie, într-un cartier liniștit. O tânără își plimbă câinele pe stradă. O mașină se apropie și zdrobește câinele. Șoferul se oprește, dă înapoi și o lovește și pe tânără. Înaintează apoi, cu viteză, și îi târâie cadavrul pe o distanță de 800 de metri.
Oamenii treziți de zgomot notează numărul de înmatriculare al mașinii. Poliția care ajunge la fața locului este îngrozită .
Corpul tinerei a fost dezmembrat. Un braț a rămas aproape de corpul câinelui. Mâna încă ținea lesa. Tânăra se numea Axelle Dorier. Era o asistentă medicală, avea doar 23 de ani.
Ministerul francez al Justiției a cerut poliției să nu dezvăluie numele criminalului. Un polițist anonim l-a postat oricum pe rețelele de socializare.
Numele criminalului este Youssef T. Conducea fără permis. Procurorul responsabil de caz l-a acuzat de „omor prin imprudență”. Youssef T. este în închisoare în așteptarea procesului. Riscă o pedeapsă maximă de zece ani de închisoare.
Mai mulți locuitori din Lyon au dorit să organizeze un marș pașnic pentru a aduce un omagiu tinerei asistente și pentru a cere guvernului o mai mare severitate față de infractori.
Părinții tinerei s-au opus: au spus că nu au „nicio ură” față de criminal.
Nu a fost singurul act barbar comis în Franța în luna iulie. La 4 iulie, pe un drum mic din Lot-și-Garonne, în sud-vestul țării, un tânără jandarmeriță , Mélanie Lemée, în vârstă de 25 de ani, a încercat să oprească o mașină care circula cu viteză mare. Șoferul a accelerat și a lovit-o . A fost ucisă instantaneu. Ceilalți jandarmi prezenți la fața locului l-au găsit rapid pe șofer. Unul dintre ei i-a dat numele acestuia unui jurnalist.
Numele șoferului este este Yacine E. Și el conducea fără permis. Părinții lui Mélanie Lemée au fost de acord cu un mars pașnic pentru fiica lor, dar și ei au declarat că nu au „nicio ură” pentru criminal.
Ba chiar au spus că au compasiune pentru el, pentru că „viața lui este distrusă”.
Un al treilea act barbar a avut loc la 5 iulie în Bayonne, un orășel din Țara Bascilor .
Un șofer de autobuz, Philippe Monguillot, în vârstă de 59 de ani, a refuzat accesul a doi tineri în vehicul pentru că aceștia nu aveau bilete și măști de protecție.
Cei doi tineri au început imediat să-l bată violent și l-au forțat să iasă din autobuz. Alți doi tineri li s-au alăturat și au început să-l lovească și ei.
L-au lăsat pe un trotuar, plin de sânge. A ajuns la spital, în comă. Rudele sale au venit să-l vadă și au spus că fața lui a fost complet distrusă. A murit două zile mai târziu.
Cei patru agresori au fost identificați și se află în închisoare. Jurnaliștii le cunosc numele, dar inițial au decis să nu le publice. Poliția le-a dezvăluit identitățile: Mohamed C., Mohammed A., Moussa B., Selim Z.
Astfel de fapte oribile se întâmplă în fiecare zi în Franța de ani de zile. Sunt din ce în ce mai multe . Autorii lor sunt în general bărbați tineri, cel mult în cei douăzeci de ani.
Toți sunt imigranți din lumea musulmană. Nu sunt islamiști și nu au motive politice sau religioase. De obicei nu arată remușcări.
Sunt descriși de psihiatri care îi examinează ca practicând „violența gratuită ”: violența fără un alt scop decât să se bucure de violență. Se pare că nu au respect pentru viața umană sau pentru legi.
Maurice Berger, psihiatru însărcinat cu tratarea tinerilor de acest fel, a publicat recent o o carte, „Despre violența gratuită în Franța” .
„Violența gratuită”, scrie el , „poate acum să se întâmple oricând, oriunde și să lovească pe oricine”. „Un act de violență gratuită”, adaugă el , „apare la fiecare 44 de secunde în Franța . Orice cetățean poate fi confruntat cu acesta. Dacă nu doriți să vă compromiteți șansele de supraviețuire, trebuie să vă supuneți, să priviți în jos, să acceptați umilința”.
Uneori, ca și în cazul lui Axelle Dorier, supunerea nu este posibilă: Axelle Dorier nu a avut niciun contact cu asasinul ei până când a zdrobit-o cu mașina.
La câteva zile după atacul terorist de la sala Bataclan din Paris, în 2015, Antoine Leiris , soțul unei femei ucise în incintă, a postat o scrisoare către teroriști, pe Facebook.
El a spus că le-a înțeles motivația și nu i-a urât. Leiris a adăugat că nu este supărat și că trebuie să continue să-și trăiască viața. Scrisoarea a fost distribuită imediat de sute de mii de oameni pe rețelele de socializare. O editură a cerut autorului scrisorii să adauge elemente și să facă din scrisoare o carte. Cartea „Nu veți avea ura mea”, a devenit un bestseller.
De asemenea, autoritățile judiciare se supun acestei permanente ascunderi după cireș, corectitudinea politică.
A cere poliției să nu dea numele ucigașilor este o încercare de a ascunde adevărul și de a împiedica publicul să știe cu exactitate cine în Franța comite aceste fapte. Ascunderea numelor lor arată dorința de a-i potoli pe ucigași: atunci când un ucigaș are un nume creștin, acesta este publicat imediat pe primele pagini ale ziarelor.
Ascunderea numelor lor arată, de asemenea, o frică de comunitățile din care fac parte ucigașii și o teamă de furia restului populației franceze.
De asemenea, autoritățile politice se supun și ele corectitudinii politice.
Politicienii știu că voturile musulmanilor contează din ce în ce mai mult. Comentând asasinatele lui Axelle Dorier, Mélanie Lemée și Philippe Monguillot, președintele Emmanuel Macron le-a descris ca regretabile „incivilități” ”, apoi a trecut rapid la un alt subiect.
Noul ministru francez al Justiției, Eric Dupond-Moretti, avocat, a spus că „Justiția trebuie să garanteze pacea socială ”. El a adăugat că cea mai importantă sarcină a sa în acest moment a fost să se asigure de repatrierea jihadiștilor francezi închiși în Siria și Irak, „pentru că sunt cetățeni francezi și datoria Franței este de a se asigura că scapă de pedeapsa cu moartea”.
Doar Marine Le Pen, liderul partidului Adunarea Națională, a făcut observații mai ferme :
„La ce nivel de barbarie trebuie să ajungem pentru ca francezii să spună stop acestei sălbăticiri a societății noastre? De câți polițiști, jandarmi, șoferi de autobuze, tinere fete sau băieți tineri masacrați avem nevoie?”
Imediat, mass-media a acuzat-o că toarnă gaz peste foc și că este de un extremist iresponsabil.
„Franța este supusă colonizării inverse”, a comentat jurnalistul Éric Zemmour.
„Populațiile provenite în principal din țări colonizate anterior de Franța s-au stabilit în Franța fără nicio intenție de integrare. Majoritatea locuiesc în cartiere unde acum domnesc legile islamului și unde imamii răspândesc ura față de Franța. Guvernele succesive au permis acestor cartiere să crească, crezând că ura față de Franța și de francezi ar putea fi împiedicată”.
„Ura față de Franța și francezi a luat forma unor revolte și acte teroriste. Acum are formă de agresiuni și de crimă. Și într-un gest de supunere, autoritățile țării spun că ura nu emană de la cei care ucid, ci de la cei care vor să reacționeze și să spună că atacurile și crimele trebuie să se termine. Acesta este un comportament suicidar”.
„Cred că Franța se află într-un stadiu avansat de comă și moarte avansată”, a spus Michel Onfray, autor și filosof. într-un interviu.
Principalul semn, a spus el, a fost dispariția creștinismului, pe care se bazează valorile și etica care au impregnat țara de secole.
„El a menționat că bisericile sunt goale, catedralele sunt incendiate și că profanarea lăcașurilor de cult creștine crește în fața indiferenței generale.
„Creștinismul dispare rapid”, a adăugat el.
„Suntem într-o civilizație epuizată. Iubim doar ceea ce ne urăște, tot ceea ce ne distruge este perceput ca formidabil. Trebuie să distrugem adevărul, istoria ... Nu mai predăm istoria Franței și nu mai spunem ce a realizat civilizația noastră. Vorbim doar despre civilizația noastră pentru a o denigra”.
Pe de altă parte, numărul de acte anti-evreiești în Franța a crescut în ultimii ani.
Zeci de mii de evrei au parasite țara . Un val de emigrație golește treptat Franța de populația sa evreiască.
Mulți evrei care încă locuiesc în Franța au abandonat orașele și cartierele în care locuiau și s-au stabilit în zone temporar mai sigure.
Creștinii francezi sunt considerați necredincioși de imami; sunt o pradă ușoară pentru mii de tineri impregnați de ură față de Franța și francezi și pe care atitudinea de supunere a autorităților nu-i descurajează.
La 30 mai, la Paris, a avut loc o demonstrație a imigranților ilegali , în principal din Africa de Nord și Africa subsahariană.
Deși protestul a fost interzis de guvern, poliției i s-a ordonat să nu intervină. Deși toți protestatarii au încălcat legea, doar 92 de participanți au fost reținuți și apoi au fost eliberați rapid.
Două săptămâni mai târziu, la Paris, a avut loc o altă demonstrație : în sprijinul familiei lui Adama Traoré, care a murit în custodia poliției, în ce se opunea arestării sale.
Această demonstrație a fost interzisă de guvern, iar poliția a primit din nou ordin să nu intervină.
Protestatarii au strigat „moarte Franței”, „evrei murdari” .
„Nici guvernul, nici mass-media nu s-au declarat șocați.
Tinerii francezi aparținând Génération Identitaire, o mișcare în apărarea Franței și a civilizației occidentale, s-au urcat pe un acoperiș și au desfășurat un banner pe care scria: „Justiție pentru victimele rasismului anti-alb”.
Un bărbat a urcat pe acoperișul clădirii respective pentru a distruge bannerul.
Televiziunile l-au descris ca erou al „luptei împotriva fascismului”. Tinerii francezi care au desfășurat bannerul au fost arestați și acuzați de „incitare la ură”.
La 26 iulie, a fost organizată o ceremonie în Saint-Étienne-du-Rouvray, un mic sat din Normandia unde, în urmă cu patru ani, părintele Jacques Hamel, în vârstă de 86 de ani, a fost asasinat de doi tineri islamiști în timp ce ținea slujba în biserică.
Ministrul de interne, Gérard Darmanin, a susținut un discurs care condamna „barbarismul islamic”. „A omorî un preot, în inima unei biserici”, a spus el , „înseamnă a încerca să asasinezi o parte a sufletului național”.
Nu a precizat că, la momentul crimei, biserica era aproape goală : patru credincioși în vârstă au fost nevoiți să asiste la un act terifiant.
Darmanin a adăugat că este mulțumit de faptul că francezii că francezii nu au cedat mâniei și au ales în schimb „pacea”.