Recompensă de 1,7 milioane de dolari pentru prinderea lui Muammar Gaddafi | VIDEO

Recompensă de 1,7 milioane de dolari pentru prinderea lui Muammar Gaddafi | VIDEO

Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia, organul politic al rebelilor, a anunţat azi că va amnistia pe orice persoană din anturajul lui Muammar Gaddafi care îl omoară sau îl capturează pe colonel. Şeful CNT, Mustafa Abdeljalil, a mai spus că un om de afaceri din Benghazi, a cărui identitate nu a dezvăluit-o, pune la bătaie o recompensă de două milioane de dinari libieni - aproape 1,7 milioane de dolari americani - pentru capturarea lui Gaddafi, viu sau mort.

"Consiliul Naţional de Tranziţie anunţă că oricine din cercul de apropiaţi ai lui Gaddafi care îl omoară sau îl capturează pe acesta, va beneficia de amnistie din partea autorităţilor pentru crimele comise", a declarat Abdeljalil într-o conferinţă de presă la Benghazi. Colonelul Muammar Gaddafi a jurat că va lupta până la moarte sau victorie, în războiul contra "agresiunii" din Libia, după ce rebelii au preluat controlul asupra cartierului său rezidenţial din Tripoli, relatează BBC. Potrivit postului de televiziune pro-Gaddafi al-Urubah TV, colonelul, care nu se ştie unde se află la această oră, ar fi înregistrat un discurs audio, în care spunea că retragerea din reşedinţa sa din Bab al-Aziziya a fost o "mişcare strategică". Locaţia respectivă a fost una dintre ultimele zone care s-au aflat sub controlul lui Gaddafi, în Tripoli, iar rebelii au sărbătorit, ieri, victoria în Piaţa Verde din capitală. Înregistrarea tv arată luptători libieni în casa colonelului, spargând capul unei statui, care-l reprezenta pe liderul libian, trântindu-o apoi pe jos. Rebelii au confiscat, de altfel, numeroase obiecte din casa lui Gaddafi. Rebelii, ajutaţi pe teren de forţe speciale străine

Trupe speciale din Marea Britanie, Franţa, Iordania şi Qatar au acţionat, pe teren, în Libia, în aceste zile, ajutându-i pe rebeli să pătrundă în Tripoli şi în mai multe oraşe, pentru dărâmarea regimului Gaddafi, a confirmat, astăzi, un oficial NATO, pentru CNN.

În mod special, forţele britanice i-au asistat pe rebeli, "ajutându-i să se organizeze mai bine în conducerea operaţiunilor", a precizat oficialul Alianţei. Franţa şi Qatarul au furnizat armament. Multe dintre aceste forţe speciale, din toate ţările, au călătorit alături de rebelii libieni în oraşele din Libia, până când aceştia au ajuns la Tripoli. Responsabilul NATO care a făcut aceste declaraţii nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea dată fiind natura acestor informaţii secrete.

Forţele speciale i-au ajutat pe rebeli să îşi îmbunătăţească tacticile, a mai spus acesta. De asemenea, insurgenţii libieni au primit informaţii despre avioanele de luptă implicate în atacuri aeriene.

Rezistenţa pro-Gaddafi Există, însă, în continuare, puncte de rezistenţă în capitală, inclusiv cartierele Abu Salim şi al-Hadba, precum şi zona din vecinătatea hotelului Rixos, unde se află mulţi  jurnalişti străini. Corespondentul BBC spune că în Tripoli se simte, cu adevărat, că acesta este sfârşitul erei colonelului Gaddafi, dar celebrarea victoriei nu va avea loc până când nu va fi găsit atât el, cât şi familia sa. Mulţi dintre localnici sunt încă speriaţi de faptul că regimul lui Gaddafi ar putea reveni la putere şi ar putea răspunde violent la aceste atacuri. Discurs la radio Vorbind la un post de radio local, azi noapte, colonelul Gaddafi a spus că nu există decât două variante în lupta contra NATO şi a rebelilor libieni: "moarte sau victorie", adăugând că reşedinţa sa a fost distrusă după 64 de raiduri ale NATO. Postul al-Rai TV a anunţat, ulterior, că Gaddafi ar fi spus. "Am ieşit puţin în Tripoli, discret, fără a fi văzut de oameni şi...nu am simţit că oraşul este în pericol". Al-Urubah TV a difuzat un interviu cu purtătorul de cuvânt guvernamental Musa Ibrahim, în care acesta a afirmat că 6.000 de voluntari au sosit în Libia, pentru a-l apăra pe colonelul Gaddafi, iar ţara se va transfoma "într-un vulcan în acţiune, sub picioarele invadatorilor". CITIŢI ŞI:

  • Presa italiană: Gaddafi s-ar putea ascunde într-un buncăr, sub hotelul Rixos sau la zoo
  • Zeci de jurnalişti străini, blocaţi în hotelul Rixos
  • Unde se ascunde Muammar Gaddafi de forţele insurgente?
  • Începe războiul pentru petrol: Americanii dau lovitura
  • Libia speră la democraţie, dar se şi teme de un război civil
  • MAE: 50 de români sunt încă în Tripoli. Evacuarea acestora este, deocamdată, imposibilă

Ne puteți urmări și pe Google News