Povestea colindelor de Crăciun. Cum au apărut și din ce sunt inspirate

Povestea colindelor de Crăciun. Cum au apărut și din ce sunt inspirate Colindători. Sursa foto: Arhivă EVZ

Colindele de Crăciun fac parte tot din tradiția păgână și au ca moment de început anul 500 înainte de Christos. Ele au apărut prima dată la Roma și erau urări de belșug pentru noul an.

Colindele de Crăciun sunt acele imnuri dedicate nașterii lui Iisus Hristos. Ele au apărut mai întâi la Roma, acolo unde acum 2500 de ani au fost cântate prima dată. Doar că atunci când au apărut ele avea mai degrabă legătură cu urări de fertilitate sau belșug. Inclusiv cuvântul colind provine din latinescul ”Calendae Ianuarii” denumire pe care o aveau sărbătorile păgâne.

Cele din jurul Anului Nou când se făceau urări pentru noul an. Cumva și acest obicei s-a păstrat, dra și-a schimbat data. Colindătorii trebuiau să primească daruri de la cei colindați, la fel ca și în zilele noastre. Prin ”Calendae”, romanii sărbătoreau nașterea soarelui. Iar imnurile lor erau dansante și se vorbea despre astrul ceresc.

Specialiștii sunt de părere că inclusiv prin faptul că astăzi se împart covrigi la colindat sau nuci se fac trimiteri la simbolul cercului, al perfecțiunii. Nașterea Soarelui era vestită la acel moment timp de 6 zile de către un grup de bărbați care se așezau mereu în formă de cerc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Colindele de Crăciun, reproduc scene din Biblie

Pe de altă parte, colindele creștine vestesc naștere Mântuitorului. Ele reproduc de multe ori scene din biblie sau scene din icoane. În majoritate ele vestesc bucuria nașterii lui Hristos. Dar există și colinde care amintesc spre exemplu de uciderea celor 14000 de prunci de către regele Irod.

„Colindele sunt Naşterea Domnului trăită de popor. Uneori această trăire este mai cultă, alteori mai simplă. Dar dacă analizăm mesajul colindelor descoperim, indiferent de forma lor, cuvânt cu cuvânt evangheliile care prezintă pe larg Naşterea Domnului. Semnificaţia colindelor vine din bucuria cu care oamenii se îmbracă sufleteşte în această perioadă.

Pentru a marca venirea Domnului din cer pe pământ. Pe scurt, colindele au rolul de a transmite bucuria nemărginită că Dumnezeu este cu noi”. Spune preotul ieșean, Dan Damaschin. Cât privește celebrul cuvânt ”Ler”, acesta ar fi forma evreiască a cuvântului Aleluia.