Evenimentul ZileiJustitieUn fost ofiter SRI, prieten cu generalul Florian Coldea rupe tăcerea! AM FOST PRIMUL CARE I-A SPUS GENERALULUI COLDEA CĂ NE-AM PIERDUT LOCUL, ROLUL, DAR MAI ALES, NE-AM PIERDUT MENIRE! Despre Operațiunile Secrete ale SRI: destructurarea rețelelor terorist

Un fost ofiter SRI, prieten cu generalul Florian Coldea rupe tăcerea! AM FOST PRIMUL CARE I-A SPUS GENERALULUI COLDEA CĂ NE-AM PIERDUT LOCUL, ROLUL, DAR MAI ALES, NE-AM PIERDUT MENIRE! Despre Operațiunile Secrete ale SRI: destructurarea rețelelor terorist

Un fost ofiter SRI, prieten cu generalul Florian Coldea rupe tăcerea! AM FOST PRIMUL CARE I-A SPUS GENERALULUI COLDEA CĂ NE-AM PIERDUT LOCUL, ROLUL, DAR MAI ALES, NE-AM PIERDUT MENIRE! Despre Operațiunile Secrete ale SRI: destructurarea rețelelor terorist
Un fost ofițer SRI rupe tăcerea: ex-colonelul Daniel Dragomir, fost coleg și prieten cu generalul SRI (trecut în rezervă) Florian Coldea, cunoscut drept ex-SRI-stul implicat în afacerea BlackCube. Despre D. Dragomir vă pot spune că l-am cunoscut în urmă cu un an de zile, că am stat de multe ori de vorbă cu el, încercând să aflu ce se întâmplă. Cu dosarele lui, dar nu numai. Am aflat lucruri interesante, am rămas cu întrebări fără răspuns, a refuzat orice interviu, de-abia acum am primit prima reacție publică din partea sa.

E prima reacție publică după ce a fost ținut peste 6 luni în arest preventiv într-un dosar de corupție care pare un exemplu de dosar cu acuzații fabricate. După prima instanță de judecată, Daniel Dragomir a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată de DNA, respectiv uz de fals; spălare a banilor; folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acuzații DNA pentru care a făcut arest timp de 6 luni! Degeaba…

A primit un an cu suspendare pentru o infracțiune minoră, care nu fusese cuprinsă în dosarul DNA, mai mult ca să se poată justifica arestarea sa timp de 190 de zile. 

Dar despre acest dosar se va mai scrie. Să revenim la subiectul zilei.

Daniel Dragomir mi s-a părut un tip extrem de inteligent, un profesionist în domeniul informațiilor și, văzându-i diplomele, am înțeles că nu erau o întâmplare încercările prin care trecea.

Implicarea sa în dosarul BlackCube a rupt legătura și, până de curând, nu am mai luat contact cu el. În cursul zilei de luni, mi-a trimis un mail. O scrisoare deschisă către Florian Coldea, prim adjunctul SRI, fostul său coleg și prieten. Pentru că trebuie să știți că cei doi au fost în relații foarte bune, lucrând împreună în câteva dosare sensibile. Colegi în Brigada Antitero a SRI, vârsta i-a apropiat, au legat o relație de prietenie și au lucrat împreună în câteva situații. 
Nu este cazul să le detaliem acum, dar cel puțin unul este public: răpirea jurnaliștilor în Irak, cel care l-a propulsat pe Florian Coldea în vârful ierarhiei SRI.

Acolo, la Bagdad, colonelul SRI Daniel Dragomir a fost primul ofițer din România care s-a implicat în criza ostaticilor. Nu din întâmplare, căci Dragomir era vorbitor de arabă, curs absolvit la Londra, plus engleză și franceză, avea legături cu rețeaua de sprijin din lumea arabă, alte câteva avantaje pe care nu le putem dezvălui. În realitate, în aceea criză, la Cotroceni, Traian Băsescu primea informații de la Florian Coldea, care le afla de la Daniel Dragomir. Din această poveste, Dragomir s-a ales cu o decorație oferită de Președinte, iar Coldea cu postul de prim-adjunct al directorului SRI.
Tot despre Dragomir se mai poate spune că a devenit ulterior un ofițer important, fiind responsabil cu cooperarea cu serviciile aliate între 2008 și 2013. Carierea lui nu a fost o întâmplare, el fiind singurul român medaliat de două ori la olimpiade internaționale de filosofie (Istanbul 1996 și Varșovia 1997), acceptat fără examen la Academia Națională de Informații pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 2001.
Așa cum spuneam, în acum două zile am primit o scrisoare din partea acestuia, cu rugămintea de a o publica.

Am amânat-o întrucât în același timp verificam informația potrivit căreia decretul de trecere în rezervă a generalului Coldea fusese trimis de directorul SRI la Cotroceni.
Îmi dau seama că mulți ofițeri din SRI îl privesc pe Daniel Dragomir ca pe un fost coleg, care a ales calea spălării rufelor în public, dar, ca unul care a ascultat ambele versiuni ale poveștii, nu pot decât să le spun că adevărul nu este niciodată de o singură parte, iar povestea ex-colonelului SRI Daniel Dragomir ar trebui să le dea de gândit, poate chiar să lase un gust amar.
Astăzi puteți citi scrisoarea în integralitatea ei:

In aceste zile, SRI trece prin cea mai gravă criză de la înființarea sa în 1990.
General locotenent Florian Coldea este astăzi istorie. Din păcate, o filă de istorie neagră.

În 1997 când l-am cunoscut pe generalul Coldea eram tineri, animați de idei mărete, de a reforma serviciul, de a schimba metehne, de a apropia serviciul de partenerii atlantici, de a oferi o șansa altor tineri, ca și noi.
Am muncit cot la cot, am trecut prin riscuri si evenimente istorice împreună (11 Septembrie 2001, criza ostaticilor din Irak, eliminarea lui Ossama Bin Laden și multe alte lucruri despre care nu vom putea scrie vreodată), am destructurat celule teroriste…
Credeam că aducem pace, liniște si securitate concetățenilor noștri, familiilor noastre.
Asta ne ținea puternici si dedicați.
Asta ne dădea putere, ceea ce făceam era menit să ii ajute pe compatriotii noștri, nu să îi sperie.
In 2013, fără ură și fără părtinire, ne-am despărțit. Atunci când am simțit că serviciul merge pe calea pierzaniei, a implicării in politică, in viața economică, atunci când am simțit că ne transformăm din protectori in opresori …am ales să plec.

In liniște, cu discreție, conform uzanțelor militare, am fost primul care i-a spus generalului Coldea că ne-am pierdut locul, rolul, dar mai ales, că ne-am pierdut menirea.

I-am spus atunci generalului Florian Coldea, am repetat-o când acesta era zeificat, părea de neatins că SRI va fi respectat atunci când cetățenii vor avea deplină încredere în acțiunile noastre. În acțiuni, dar mai ales în motivația lor. Oricâte acțiuni de PR, oricâte trompete vom plăti, oricât jurnaliști cu simbrie vom avea pe statul de plată, într-un final toate acestea nu vor conta. Nu vor conta în fața Adevărului.

Generalul Florian Coldea a crezut că nu este singur, mai ales că a văzut cum unii ofițeri, unii agenți, i-au îndeplinit ordinele ilegale, a crezut că poate funcționa la nesfârșit, distrugând cariere militare și destinele unor oameni normali.

Ar fi trebuit să ne arate, mai ales că a ales deviza SRI – Patria a priori! că interesele Patriei sunt mai presus de interesele sale.

De atunci am văzut cum ne-am pierdut determinarea și cum ne-am pierdut cea mai importantă valoare: încrederea oamenilor,
a cetățenilor și deopotrivă a subordonaților.

Cu onoare, atunci, am ales să mă retrag, să imi dau demisia din Serviciul in care nu mă mai regăseam.

Acum cred că am dreptul de a spune azi, in clipe de cumpană… ceea ce cred și ceea ce simt.

Ceea ce văd astazi in media mă întristează profund.

Acuzațiile aduse în aceste zile necesită un răspuns rapid și ferm al SRI, o anchetă serioasă. 

Institutia nu poate fi târâtă în derizoriu și penal de către acțiunile generalului Florian Coldea.

Îi respect acestuia prezumpția de nevinovătie, așa cum mi-aș fi dorit să imi fie respectată și mie.

Dar aici este vorba de chiar existența Serviciului, care nu poate fi pusă la îndoială de nimeni.

Chiar in aceste momente, mii de oameni, bărbați si femei, ofiteri si subofiteri își desfășoară activitatea, 24/24, 7 zile din 7.
Chiar in aceste clipe, zeci de operatiuni, activitati, masuri specifice, sunt realizate in zone extrem de sensibile (contraspionaj, antiterorism etc.).
Nu putem pune in pericol aceste elemente fundamentale, nu putem lăsa neîncrederea și indoiala să îți facă loc în sânul cadrelor Serviciului, mai ales pentru că ne iubim țara și pentru că luptăm pentru binele oamenilor.
Este necesar ca Serviciul să revină la obiectivele sale legale și fundamentale.

În special, avand in vedere contextul de securitate extern marcat de criza teroristă și evolutiile geopolitice îngrijorătoare.

Dar mai ales, având în vedere contextul intern! Știm și simțim cu toți cum neîncrederea populatiei in misiunea și valorile Serviciului poate conduce la insecuritatea societății.
Menirea Serviciului este de a-i proteja si de a-i apăra pe cetățeni (mai ales drepturile si libertățile acestora) și nu de a-i asculta și de a-i teroriza.

Îndemn in concluzie la calm, legalitate, fermitate și demnitate.

Îndemn la recâștigarea încrederii românilor prin acțiuni care să redea onoarea Serviciului și a miilor de români patrioți care muncesc zi de zi în SRI pentru ca siguranța națională să fie un obiectiv îndeplinit.
 


Accesează: