Editura Evenimentul si Capital

Un fost ofiter SRI, prieten cu generalul Florian Coldea, rupe tăcerea! "AM FOST PRIMUL CARE I-A SPUS GENERALULUI COLDEA CĂ NE-AM PIERDUT LOCUL, ROLUL, DAR MAI ALES, NE-AM PIERDUT MENIREA"! Despre Operațiunile Secrete ale SRI

17-01/unnamed_18-465x390
Autor: | | 21 Comentarii | 40948 Vizualizari

Un fost ofițer SRI rupe tăcerea: ex-colonelul Daniel Dragomir, fost coleg și prieten cu generalul SRI (trecut în rezervă) Florian Coldea, cunoscut drept ex-SRI-stul implicat în afacerea BlackCube. Despre D. Dragomir vă pot spune că l-am cunoscut în urmă cu un an de zile, că am stat de multe ori de vorbă cu el, încercând să aflu ce se întâmplă. Cu dosarele lui, dar nu numai. Am aflat lucruri interesante, am rămas cu întrebări fără răspuns, a refuzat orice interviu, de-abia acum am primit prima reacție publică din partea sa.

E prima reacție publică după ce a fost ținut peste 6 luni în arest preventiv într-un dosar de corupție care pare un exemplu de dosar cu acuzații fabricate. După prima instanță de judecată, Daniel Dragomir a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată de DNA, respectiv uz de fals; spălare a banilor; folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acuzații DNA pentru care a făcut arest timp de 6 luni! Degeaba...

A primit un an cu suspendare pentru o infracțiune minoră, care nu fusese cuprinsă în dosarul DNA, mai mult ca să se poată justifica arestarea sa timp de 190 de zile.

Dar despre acest dosar se va mai scrie. Să revenim la subiectul zilei.

Daniel Dragomir mi s-a părut un tip extrem de inteligent, un profesionist în domeniul informațiilor și, văzându-i diplomele, am înțeles că nu erau o întâmplare încercările prin care trecea.

Implicarea sa în dosarul BlackCube a rupt legătura și, până de curând, nu am mai luat contact cu el. În cursul zilei de luni, mi-a trimis un mail. O scrisoare deschisă către Florian Coldea, prim adjunctul SRI, fostul său coleg și prieten. Pentru că trebuie să știți că cei doi au fost în relații foarte bune, lucrând împreună în câteva dosare sensibile. Colegi în Brigada Antitero a SRI, vârsta i-a apropiat, au legat o relație de prietenie și au lucrat împreună în câteva situații. Nu este cazul să le detaliem acum, dar cel puțin unul este public: răpirea jurnaliștilor în Irak, cel care l-a propulsat pe Florian Coldea în vârful ierarhiei SRI.

Acolo, la Bagdad, colonelul SRI Daniel Dragomir a fost primul ofițer din România care s-a implicat în criza ostaticilor. Nu din întâmplare, căci Dragomir era vorbitor de arabă, curs absolvit la Londra, plus engleză și franceză, avea legături cu rețeaua de sprijin din lumea arabă, alte câteva avantaje pe care nu le putem dezvălui. În realitate, în aceea criză, la Cotroceni, Traian Băsescu primea informații de la Florian Coldea, care le afla de la Daniel Dragomir. Din această poveste, Dragomir s-a ales cu o decorație oferită de Președinte, iar Coldea cu postul de prim-adjunct al directorului SRI. Tot despre Dragomir se mai poate spune că a devenit ulterior un ofițer important, fiind responsabil cu cooperarea cu serviciile aliate între 2008 și 2013. Carierea lui nu a fost o întâmplare, el fiind singurul român medaliat de două ori la olimpiade internaționale de filosofie (Istanbul 1996 și Varșovia 1997), acceptat fără examen la Academia Națională de Informații pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 2001. Așa cum spuneam, în acum două zile am primit o scrisoare din partea acestuia, cu rugămintea de a o publica.

Am amânat-o întrucât în același timp verificam informația potrivit căreia decretul de trecere în rezervă a generalului Coldea fusese trimis de directorul SRI la Cotroceni. Îmi dau seama că mulți ofițeri din SRI îl privesc pe Daniel Dragomir ca pe un fost coleg, care a ales calea spălării rufelor în public, dar, ca unul care a ascultat ambele versiuni ale poveștii, nu pot decât să le spun că adevărul nu este niciodată de o singură parte, iar povestea ex-colonelului SRI Daniel Dragomir ar trebui să le dea de gândit, poate chiar să lase un gust amar. Astăzi puteți citi scrisoarea în integralitatea ei:

In aceste zile, SRI trece prin cea mai gravă criză de la înființarea sa în 1990. General locotenent Florian Coldea este astăzi istorie. Din păcate, o filă de istorie neagră. În 1997 când l-am cunoscut pe generalul Coldea eram tineri, animați de idei mărete, de a reforma serviciul, de a schimba metehne, de a apropia serviciul de partenerii atlantici, de a oferi o șansa altor tineri, ca și noi. Am muncit cot la cot, am trecut prin riscuri si evenimente istorice împreună (11 Septembrie 2001, criza ostaticilor din Irak, eliminarea lui Ossama Bin Laden și multe alte lucruri despre care nu vom putea scrie vreodată), am destructurat celule teroriste... Credeam că aducem pace, liniște si securitate concetățenilor noștri, familiilor noastre. Asta ne ținea puternici si dedicați. Asta ne dădea putere, ceea ce făceam era menit să ii ajute pe compatriotii noștri, nu să îi sperie. In 2013, fără ură și fără părtinire, ne-am despărțit. Atunci când am simțit că serviciul merge pe calea pierzaniei, a implicării in politică, in viața economică, atunci când am simțit că ne transformăm din protectori in opresori ...am ales să plec.

In liniște, cu discreție, conform uzanțelor militare, am fost primul care i-a spus generalului Coldea că ne-am pierdut locul, rolul, dar mai ales, că ne-am pierdut menirea.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI