Colectarea deșeurilor o mare problemă românească. Somație de la Comisia Europeană

Deșeuri. Sursa foto: dreamstime.com

Bruxelles. Comisia Europeană a decis să transmită României un aviz motivat pe tema colectării selective a deșeurilor. Potrivit oficialilor europeni, țara noastră nu aplică corect Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri și Directiva-cadru privind deşeurile.

Executivul comunitar a decis să inițieze procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor legate de colectarea și reciclarea deșeurilor. În acest sens au fost trasmise scrisori de punere în întârziere atât României, cât și celorlalte 26 de state membre.

Comisia Europeană, avertisment pentru statele membre

Potrivit unui comunicat de presă, toate statele membre au ratat mai multe obiective asumate pentru colectarea și reciclarea deșeurilor. Iar acest lucru impune un avertisment pe care l-a emis Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles și-au întemeiat decizia pe cele mai recente date raportate de statele membre.

Conform sursei citate, statele europene nu au îneplinit procedurile prevăzute de legislația europeană cu privire la colectare şi reciclare a deşeurilor. Este vorba despre Directiva-cadru privind deşeurile [Directiva 2008/98/CE privind deşeurile, astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2018/851]. Actul normativ stabileşte obiective obligatorii juridic pentru pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor municipale.

Sunt vizate de decizia oficialilor europeni Bulgaria, Cehia, Danemarca, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda şi Suedia. Aceste state nu au reuşit să atingă obiectivul de 50% privind pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea deşeurilor.

Până la 31 decembrie 2008, conform Directivei privind ambalajele, trebuia ca un procent cuprins între 55% şi 80% din totalul deşeurilor de ambalaje să fie reciclate.

Reciclare Sursa foto: EVZ

Obiectivele de reciclare nu au fost atinse

Mai multe obiective de reciclare stabilite de reglementările emise de Comisia Europeană nu au fost îndeplinite. Printre obiectivele stabilite în funcție de materiale, care nu au fost îndeplinite sunt cele pentru pentru sticlă, 60%, pentru hârtie şi carton, 60%, pentru metale, 50%, materiale plastice 22,5% și lemn, 15%.

Nu au fost îndeplinite nici obiectivele asumate prin Directiva emisă de Comisia Europeană privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Aceasta prevede colectarea separată şi tratarea corespunzătoare a acestor tipuri de deșeuri. Autoritățile europene au stabilit obiectivele pentru reciclare și valorificarea acestora.

Rata minimă de colectare care trebuie atinsă anual este de 65% din greutatea medie a echipamentelor electrice şi electronice introduse pe piaţă în ultimii trei ani în statul membru în cauză sau, alternativ, de 85% din deșeurile generate pe teritoriul statului membru respectiv.

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană propune recomandări

Majoritatea statelor membre nu au reciclat suficient de multe deșeuri pentru a atinge obiectivele asumate privind colectarea. Pentru a îndeplini obligaţiile statele membre trebuie să-și amplifice eforturile. În acest sens, Comisia Europeană este pregătită să emită o serie de recomandări specifice meite să ajute fiecare stat.

Astfel se dorește ca viitoarele obiective să fie îndeplinite pentru 2025, 2030 şi 2035. Acestea au fost stabilite prin modificările recente aduse legislaţiei Uniunea Europeană privind deşeurile.

Drept urmare Comisia Europeană a transmis scrisori de punere în întârziere fiecăruia dintre cele 27 de state membre. Între acestea se află și România. Statele vizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate. În absenţa unor răspunsuri satisfăcătoare, Comisia poate decide să emită avize motivate.