Librăria Cărtureşti din Timişoara vrea sa afle ce citeşte oraşul, care sunt poeziile care stau pe buzele timişorenilor, care-s versurile pe care sunt dispuşi să le citeze, astfel că a iniţiat o „colectă publică de poezii”.
„Colectam zilnic felii de poezie la Cărtureşti, de orice tip şi calitate, pentru un scop nobil: inluminarea unui stil literar condamnat la purgatoriul rafturilor de jos. Când veţi sosi cu poezia în buzunar, cartureştenii nu vă vor privi ca pe o ciudăţenie, ci ca pe un colecţionar sofisticat de preţiozităţi cu circulaţie redusă”, explică Cosmin Lungu, PR&events manager Cartureşti/Transilvania-Banat.
Ideea reprezentanţilor librăriei este de a vedea în ce măsură liricul mai e important pentu societatea actuală. Astfel, toţi iubitorii de poezie, toţi cei „bântuiţi” de anumite versuri sunt invitaţi să le aducă direct la librărie: focopiate, copiate de mână, scanate, sau să le trimită pe e-mail (tm_mercy@carturesti.ro, tm_mall@carturesti.ro). Librarii le vor lega într-un volum de colecţie ce va fi pus apoi la îndemâna tuturor.
Totodată, în librărie a fost amenajată o masă a poetului, unde oricine vrea poate începe să compună poezii live. „E un caiet în care oricine e poftit să scrie poezie de creaţie proprie, iscălită sau nu, rimată sau nu. Ne dorim mult un caiet de poezii scrise de cei care vizitează Cărtureştiul, pentru că vrem să vedem cum arată poezia momentului, poezia care încă seduce, nu se duce”, întăreşte Anca Pol, PR-ul locului.
Fiecare efort creator e răsplătit cu un ceai din partea casei. Colecta artistică e o nouă etapă prin care trece „Liftingul poeziei”, programul de experimente literare testat de Cărrtureşti la Cluj şi Timisoara, şi care, în paralel va continua întâlnirile de dezbateri şi creaţie cu poetul Eugen Bunaru, o dată pe lună, joia, de la ora 18.30.