Coldea a ieşit la suprafaţă! Lângă ce nume grele a fost văzut fostul prim-adjunct al SRI? Filmare cu IMAGINI-BOMBĂ

Coldea a ieşit la suprafaţă! Lângă ce nume grele a fost văzut fostul prim-adjunct al SRI? Filmare cu IMAGINI-BOMBĂ

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a fost văzut în public miercuri după-amiaza, după o perioadă lungă în care a lipsit de la evenimente.

Înmormântarea unuia dintre cei mai mare scriitori contemporani români, Augustin Buzura, i-a adus împreună pe Coldea, Petre Tobă (fost ministru de Interne), Vasile Dâncu, George Maior și Ioan Rus. Cei cinci, alături de alte nume cunoscute din politica și cultura românească, au venit la cimitirul Bellu pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Buzura. Imaginile au fost difuzate la Antena 3, la emisiunea Sinteza zilei.

Augustin Buzura a murit luni seară, la vârsta de 79 de ani. Buzura a urmat cursurile pre-universitare la Liceul “Gheorghe Șincai” (în prezent, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare), a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj (1958-1964), dar a renunțat la profesia de medic psihiatru pentru a se dedica literaturii. Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se vor regăsi în romanele sale.

Fiica sa, Ana Maria este căsătorită de 15 ani cu George Maior, actualul ambasador în Statele Unite, fost şef al SRI.  Ea s-a căsătorit cu George Maior, în 1999, naş de cununie fiindu-le Ioan Talpeş. Aceştia au doi copii: Lara si Cristian. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda funcţiilor grele susţinute de soţul său, Ana Maria Maior a preferat să nu se expună public, stând departe de prim-planul vieţii politice şi sociale. George Maior a povestit într-un interviu cum a cunoscut-o pe Ana Maria: "Poate dintr-o întamplare, în Clujul anilor '90... Deja intrasem în diplomatie, dar vedeti, pentru un ardelean, migratia catre Bucuresti e dificila la început. Ma întorceam des în Cluj, unde aveam cercul de prieteni. Asa ne-am cunoscut si, mai tarziu, ne-am casatorit. Ea a venit la Bucuresti si am avut o evolutie tare frumoasa de atunci. Împreuna am fost la primul meu post diplomatic în Irlanda. Am stat patru ani acolo. Împreuna. Avem doi copii frumosi, inteligenti, spunem noi, si sunt multumit." Despre ideea de a se căsători, Maior a spus că "a fost ceva natural si a venit de la sine. Nu a fost nicio decizie cantarita, pur si simplu a venit de la sine într-un ritm natural, firesc".

A debutat cu volumul de nuvele Capul Bunei Speranțe în 1963. A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din 1990 a devenit președinte al Fundației Culturale Române, iar între 2003-2004 al Institutului Cultural Român. În prezent este directorul revistei Cultura.

Augustin Buzura se oprește în romanele sale din tinerețe asupra dramei intelectualului care intră în conflict cu sistemul comunist din lumea academică (Orgolii, Refugii) și în aceste romane experimentează din punct de vedere narativ procedeul fluxului conștiinței.

ABSENTUL. La moartea lui Augustin Buzura

Următoarele romane  sunt mai simple din punctul de vedere narativ, scrise la persoana a treia, eroii sunt hermeneuți care doresc să reconstituie evenimente din trecut, întotdeauna controversate, cum ar fi cooperativizarea forțată și fenomenul partizanilor și a rezistenței armate din munți, revolta minerilor din Valea Jiului și represiunea care a urmat după aceasta.

Buzura a continuat tematica romancierilor din "obsedantul deceniu" având la dispoziție informații mai variate, pe care le culegea uneori intervievând pe cei implicați în evenimente, ca un veritabil sociolog. Poate și din această cauză romancierul a fost unul dintre cei mai cenzurați în acea epocă, luptându-se cu cenzorii pentru fiecare frază.

Generalul cu patru stele Florian Coldea a părăsit Serviciul în luna ianuarie, în urma unui uriaș scandal stârnit de înregistrările făcute publice de România TV, în care fostul deputat și membru în comisia de control al SRI Sebastian Ghiță a relatat despre vacanțele de lux petrecute împreună cu prim-adjunctul Serviciului Român de Informații. „În ultima apariție v-am prezentat mai multe date despre relațiile cu Coldea și Kovesi. Am să mă concentrez pe legătura cu Florian Coldea. La începutul lui 2010, în debutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Era înainte de congresul PSD și am hotărât să mergem într-o vacanță, într-o insulă exotică. Am stat împreună și se poate verifica ușor”, povestea atunci Ghiță, care a prezentat și facturile de la hotel.

„În februarie 2015 (Florian Coldea - n.r.) a fost oaspetele meu la o vilă a familiei de la Cheia. Am dovezi și am să vi le arăt. Ponta își dorea să continuie proiectul cu autostrada Comarnic – Brașov, însă Coldea nu a fost de acord niciodată cu acest proiect. L-a amenințat de față cu mine că îl va aresta dacă semnează contractul. Licitația, pentru că a fost vorba de o licitație între mari concerne europene, fusese deja câștigată de către Strabag și era susținută de două grupuri finaciare mari: Societe General din Franța și Erste din Austria”, a mai spus Ghiță, într-o altă înregistrare.

Ulterior, au apărut și alte detalii și confirmări, astfel că Florian Coldea a fost nevoit să demisioneze, solicitând directorului SRI, Eduard Hellvig, „eliberarea din funcție şi punerea la dispoziția şi nevoile instituției, după aproape 12 ani de când exercită aceasta funcție”.

„Primadjunctul directorului a prezentat motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției. În acest sens, directorul SRI a solicitat preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuțiile funcției de prim-adjunct al directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, directorul SRI”, se arăta într-un comunicat al SRI

Câteva săptămâni mai târziu, fostul prim-adjunct al SRI a fost audiat la Parchetul General într-un dosar deschis în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, în prezent urmărit internațional.

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, cu care colaborează acum fostul șef operativ al SRI, a fost în centrul unui alt scandal, legat de acordarea de doctorate și titluri academice în baza unor lucrări plagiate sau care nu întrunesc minimele condiții de calitate și integritate academică.