Colaps imobiliar în Timiş

Colaps imobiliar în Timiş

Criza financiară a adus în pragul falimentului zeci de agenţii imobiliare timişene care au rămas fără obiectul muncii: proprietarii de terenuri, case sau apartamente aşteaptă vremuri mai bune şi preţuri mai mari, după ce valoarea de piaţă a acestor bunuri a scăzut în ultimele luni cu până la 30 de procente.

Cei care nu renunţă să vândă, o fac pe cont propriu, ca să nu mai plătească comisioane firmelor de profil. Toate acestea au redus drastic numărul tranzacţiilor imobiliare.

Dacă anul trecut în ianuarie experţii de la Oficiul de Cadastru au emis 3.348 de extrase de autentificare, pentru tot atâtea vânzări – cumpărări de proprietăţi, luna trecută aproape că au şomat, eliberând numai 632 de extrase de carte funciară. Un calcul simplu ne arată că piaţa imobiliară a regresat de 5,3 ori. „Criza imobiliară resimţită anul trecut, s-a acutizat în decembrie şi ianuarie”, explică cei de la cadastru.

Preţul apartamentelor continuă să scadă

Preţurile aparatamntelor au intrat, de anul trecut, pe un trend descendent ameţitor. Dacă vorbim de vile, acestea sunt mai ieftine şi cu 50 - 70.000 de euro, faţă de 200 - 300.000 cu cât se vindeau acum câteva luni în Timişoara. La apartamente, se întâmplă la fel. Dacă o locuinţa cu 3 camere era pusă la bătaie cu 90-100 de mii de euro în toamna anului trecut, acum poate fi cumpărată şi cu 30.000 de euro mai puţin. Cele mai afectate sunt apartamentele din blocurile comuniste, unde, potrivit specialiştilor imobiliari preţurile se vor reduce la jumătate faţă de prima parte a anului trecut.   „Preţurile vor continua să scadă până ce se vor aşeza în raport cu salariile românilor. Au început să scadă şi chiriile, cu 20 – 25 de procente comparativ cu anul trecut. Ideea este simplă: nu mai sunt aşa mulţi bani pe piaţă, nu mai sunt aşa mulţi străni, multe companii închizându-se sau renunţând la ei, iar acest fapt modifică piaţa. E adevărat, vând doar cei nevoiţi, cărora le ajunge cuţitul la os, şi lasă din preţ pentru că sunt obligaţi”, susţine Nicoleta Pop de la RHM Cartier.

Citiţi şi: Locuinţă într-un bloc nou sau vechi?

Ne puteți urmări și pe Google News