O nouă tactică dezvoltată de infractori blochează WhatsApp. Totul are legătură cu un cod de șase cifre pe care mulți dintre utilizatorii aplicației îl primesc prin intermediul unui mesaj pe telefonul mobil. Deja redenumită „escrocheria de Anul Nou”, înșelătoria a făcut victime în Italia și Spania și poate afecta oricând românii care utilizează WhatsApp. Iată despre ce este vorba!
„Codul virus” de WhatsApp - o înșelătorie simplă, dar în mod cert eficientă. Este pusă în aplicare după ce victima primește pe telefonul mobil un mesaj cu un cod de șase cifre - un mesaj autentic, care este transmis, într-adevăr, prin serviciul de asistență WhatsApp, numărul primit fiind adevăratul cod de autentificare pe aplicație.
Cum acționează infractorii „Codului virus” de pe WhatsApp
Hackerul, sau mai bine zis escrocul, este cel care a solicitat codul în locul adevăratului utilizator. Apoi, acesta ne trimite un mesaj de la un număr pe care nu-l cunoaștem, dar, pentru a face capcana mai credibilă, a inserat fotografia unei cunoștințe de-a noastră.
Textul pare autentic (de exemplu: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, mi-l poți trimite înapoi?”) și prima reacție să ne gândim că expeditorul a schimbat numărul, putem avea încredere, mai bine îi dăm o mână de ajutor.
Aici intervine a doua fază a înșelătoriei. Odată ce codul este trimis, escrocul poate pretinde că este utilizatorul de drept al aplicației. La fel ca atunci când schimbăm telefonul, instalăm WhatsApp pe dispozitiv și apoi introducem codul de autentificare. Ce se întâmplă ulterior? Escrocul poate folosi aplicația noastră, având acces la contacte și conversații, însă noi, nu.
Accesul la contacte și conversații, blocat
Înșelătoria cu codul de șase cifre, așa cum a fost redenumit, se bazează pe ingeniozitatea noastră. Nimeni nu va putea vreodată să ne ceară să îi trimitem codul nostru de autentificare, pur și simplu pentru că acesta este doar pentru noi. Nu și pentru alții.
Odată ce obțineți controlul asupra profilului, atunci încep reacțiile în lanț. Escrocul poate vedea contactele și grupurile noastre, poate contacta prieteni și rude pretinzând că suntem noi și astfel poate continua să facă victime.
Trebuie precizat că această escrocherie a debutat în urmă cu mai mulți ani, dar a revenit în vogă în ultimele zile, potrivit Corriere della Sera, cu mesaje de abordare ascunse printre cele de urări de bine. Sute de persoane au devenit victime ale acestora escroci - inclusiv Gianpietro Maffoni, senator și primar italian.
Ce măsuri pot lua utilizatorii aplicației de mesagerie
Ca măsură preventivă, este suficient să nu dați niciodată acel cod din șase cifre nimănui și pentru niciun motiv.
Dacă, în schimb, am ajuns victime, putem redobândi controlul profilului solicitând Whatsapp să ne trimită un nou cod. Acesta este, de fapt, trimis la numărul nostru de telefon pe care hackerul, evident, nu îl are (motiv pentru care ne-a cerut codul de autentificare).
Prin introducerea numărului de telefon și a codului ar trebui să putem accesa din nou profilul nostru și să avem control total asupra acestuia, „furându-l” de la escroc. În cazul în care acesta ar fi schimbat numărul de telefon al profilului, trebuie doar să contactăm WhatsApp și, în cazuri extreme, să dezactivăm contul.