Noi modificări apar în Codul Rutier. Șoferii vor trebui să facă acest lucru indiferent de categoria de drum din România pe care circulă. Modificările intră în vigoare începând de vineri, 16 iunie. Cei care nu respectă noile prevederi riscă amenzi.
Începând de vineri, 16 iunie, șoferii vor fi obligație să folosească luminile de întâlnire sau luminile de circulație diurnă (DLR - Daytime running lights) pe toate categoriile de drumuri publice de la noi din țară. Modificările au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis și publicate în Monitorul Oficial marți, 13 iunie.
Modificarea prevede ca șoferii care circulă pe drumurile din România, indiferent de categoria acestuia, să folosească luminile de întâlnire sau cele de circulație diurnă. Aceste prevederi sunt menționate la articolul 44, alineatul 2.
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în modificările la OUG 195/2002.
Șoferii care nu vor folosi luminile de întâlnire pe toate categoriile de drumuri din România vor fi sancționați
Modificările la OUG 195/2002 includ și articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7, care prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă această obligație.
Potrivit acestui paragraf din lege, „nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare”.
Până vineri, 16 iunie, legea prevede obligația folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene.
Inițial proiectul prevedea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale (DN). În Parlament, proiectul a fost respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat. Ulterior, celelalte comisii care întocmesc raportul de adoptare a proiectului au decis să extindă și mai mult prevederile acestuia. În cele din urmă, raportul final a fost votat în plenul Camerei Deputaților, a fost promulgat de președintele Iohannis și va intra în vigoare de vineri, 16 iunie.