Codul Rutier pentru șoferii care circulă în Europa. Amenzile primite în străinătate vor veni acasă

Codul Rutier pentru șoferii care circulă în Europa. Amenzile primite în străinătate vor veni acasă

Codul Rutier se modifică pentru șoferii care circulă în străinătate. Autoritățile de la Bruxelles au stabilit lista contravențiilor comise în alte țări, pentru care șoferii vor primi amenda acasă.

 

Autoritățile de la Bruxelles au ajuns la un acord privind amenzile din Codul Rutier, fără frontiere. Pentru a preveni conducerea nesăbuită a autovehiculelor în străinătate și pentru a combate fenomenul de impunitate a șoferilor, care comit infracțiuni rutiere într-o altă țară decât țara de reședință, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un prim acord. În acest sens au fost introduse noi reguli și noi amenzi.

Codul Rutier pentru șoferii care circulă în străinătate

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un prim acord pentru combaterea fenomenului de impunitate așoferilor care comit infracțiuni rutiere într-o altă țară. Este vorba despre cei care conduc un vehicul cu număr de înmatriculare străin, au informat cele două instituții ale UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a preveni conducerea nesăbuită a autovehiculelor în străinătate, au fost emise norme noi, actualizate. Astfel, va fi extinsă lista contravențiilor din Codul Rutier, comise de conducătorii auto nerezidenți, care declanșează asistență transfrontalieră. Șoferii care comit încalcă legea vor primi amenzile la domiciliu, în țara de rezidență.

Între încălcările de lege prevîzute se numără depășirea vitezei, conducerea în stare de ebrietate sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului. La acestea, legiuitorii de la Bruxelles au mai adăugat și altele. Este vorba despre parcarea periculoasă, depășirea, traversarea unei linii continue și infracțiunea și fuga de la locul accidentului.

În condițiile în care 40% dintre infracțiunile a Codul Rutier transfrontaliere rămân nepedepsite, deputații europeni au în vedere proceduri de asistență mai solide între țările UE. Autoritățile din aceste țări vor fi obligate să-și acorde asistență reciprocă pentru găsirea unei persoane responsabile pentru o infracțiune rutieră.

Un șofer din Slatina a scăpat de amenzi datorită neglijenței agentului de circulație

Sursă foto: Facebook Poliția Română

Ce prevede acordul european

Acordul cu privire la Codul Rutier obligă statele să răspundă solicitărilor în termen de două luni de la strângerea tututor informațiilor. De asemenea, la cererea autorităților din țara în care s-a produs infracțiunea, statul de reședință a infractorului își poate asuma responsabilitatea pentru încasarea amenzilor rutiere. Condiția este ca sumele să nu depășească 70 de euro și să nu fi fost achitate, după efectuarea demersurilor legale.

Acordul enumeră principalele elemente ale sesizării de infracțiune trasfrontalieră. Documentul trebuie să conțină informații despre momentul și circumstanțele săvârșirii infracțiunii. De asemenea, trebuie să ofere informații cu privire la modul de contestare a amenzii.

Deputații europeni au reușit, de asemenea, să negocieze și o prevedere legată de recuperatorii privați. La doi ani de la transpunerea noilor reguli în legislația națională, companiilor private nu se vor mai putea implica în colectarea amenzilor de circulație de la șoferii străini.

Șoferii vor plăti amenzi mai mari în Olanda

Credit foto: Dreamstime

Codul Rutier va fi aplicat mai riguros

Pentru a crește transparența și a facilita punerea în aplicare a noilor reguli de circulație, Comisia Europeană are sarcina de a crea un portal online. În această platformă vor fi enumerate regulile, opțiunile de recurs și amenzile rutiere aferente.

Pentru Kosma Złotowski (ECR, Polonia), „o plăcuță de înmatriculare străină nu poate fi o licență pentru impunitate rutieră. Normele actualizate vor facilita schimbul de informații cu privire la infractorii din circulație între statele membre, asigurând în același timp șoferilor acces facil la informațiile necesare, prin canalele de comunicare digitale”, după cum relatează IL MESSAGGERO preluat de Rador Radio România.