Codul Rutier. Obligația de care șoferii scapă temporar. Măsura a intrat în vigoare

Codul Rutier. Obligația de care șoferii scapă temporar. Măsura a intrat în vigoare Sursa Foto: Arhiva EVZ

Șoferii pot circula în  Republica Moldova, începând cu 1 aprilie, fără a include faza scurtă a farurilor pe timp de zi. Măsura este prevăzută în Regulamentul Circulației Rutiere.

În perioada 1 noiembrie – 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor și pe timp de zi. Măsura se aplică anual în perioada rece, caracterizată de vreme instabilă, însoțită de ploi, timp posomorât și ceață, care reduc vizibilitatea în trafic.

„Aceștia urmează să se asigure corespunzător și să semnalizeze intenția de schimbare a direcției. Totodată, este importantă creșterea distanței de siguranță între vehicule, dar și păstrarea limitei de viteză. Evitați depășirile riscante, care pot deveni extrem de periculoase în condițiile unei vizibilități scăzute”, a declarat, pentru moldpres.md, Natalia Golovco, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică. Aceasta a mai transmis că șoferii trebuie să fie prudenți la volan, iar pietonii să traverseze strada prin locurile permise și doar după ce se asigură.

Șoferii care ar putea rămâne fără permis

Sunt și vești proaste. Mai mulți șoferi s-ar putea trezi cu permisul de conducere anulat din oficiu de către Agenția Servicii Publice. Potrivit directorului instituției, Mircea Eșanu, încă nu a fost eliminată practica de fraudare a documentelor, iar ASP face un efort maxim pentru a reduce din amploarea fenomenului.

Ne puteți urmări și pe Google News
renault, mașină

Sursa foto: Unsplash

„Noi pregătim în viitorul apropiat și o să anunțăm public împreună cu organele de forță anularea mai multor permise de conducere pentru care noi avem toate dovezile că au fost fraudate examenele. Noi deținem toate înregistrările video și audio în care vedem că lumea cum se așează la computer să susțină proba teoretică și nu dă din deget sau nici din mouse, dar susține testele. Facem verificări minuțioase, vreau să vă spun că doar în ultima jumătate de an am demis șapte examinatori”, a declarat Mircea Eșanu, pentru radiomoldova.md.

La sfârșitul anului trecut, mai mulți angajați ai Agenției Servicii Publice din Bălți au fost reținuți de ofițerii anticorupție. Ei sunt bănuiți de luare de mită și trafic de influență la eliberarea permiselor de conducere. Și în luna martie 2023 au fost reținuți șase angajați ai ASP, din oficiile Bălți și Chișinău, ca parte a unei scheme de corupție.