Codul Rutier nu se schimbă! Devin obligatorii centura și scaunul pentru copii

Codul Rutier nu se schimbă! Devin obligatorii centura și scaunul pentru copii

Mult dezbătute în ultima perioadă, regulile de circulație nu se modifică. Oficiali din Poliția Rutieră au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, care sunt normele tehnice care intră în vigoare, de pe data de 14 februarie.

O veste răspândită, la începutul acestui an, anunța modificarea Codului Rutier. Numai că legislația privind circulația pe drumurile publice nu s-a modificat și nici nu s-au mărit amenzile, ci doar s-au pus în aplicare niște norme tehnice, în conformitate cu legislația europeană, care intră în vigoare de pe data de 14 februarie.

Mai exact, așa cum au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, oficiali din cadrul Direcției de Poliție Rutieră, la începutul acestui an, prin Hotărârea de Guvern - (HG)11/2015 , publicată în Monitorul Oficial pe data de 15 ianuarie - s-au stabilit normele de utilizare obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a pasagerilor, inclusiv de către copii, pe toate căile rutiere şi pentru toate locurile în mijloacele de transport de pasageri. „Acest lucru nu înseamnă că se schimbă Codul Rutier”, a subliniat comisarul șef Paul Toma, din cadrul Direcției Poliției Rutiere.

Directivă europeană

Ne puteți urmări și pe Google News

HG 11/2015 ține seama de Directiva 91/671 a Consiliului Europei, din 16 decembrie 1991, privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule. Mai exact, copiii care au o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule, pe bancheta din spate, numai dacă sunt fixați/prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Pentru copiii care au o înălţime mai mare de 135 centimetri, există şi varianta purtării centurii de siguranţă pentru adulţi, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.

Polițiștii rutieri ne-au mai precizat că, în cazul în care copiii sunt transportați cu autovehicule gen taxi, nu este obligatorie centura de siguranță, dar dacă minorul are mai puțin de 3 ani trebuie să stea alături de un adult.

Amenzile au crescut odată cu salariul

Odată cu intrarea în vigoare a noilor norme tehnice nu au fost stabilite creșterea amenzilor. Însă, odată ce a crescut salariul minim pe economie la 975 de lei, de la 1 ianuarie 2015, un punct de amendă s-a mărit, fiind zece la sută din valoarea acestui salariu, adică 97,5 lei. Drept urmare, au crescut și sancțiunile aplicate de polițiștii rutieri. Pentru nerespectarea noilor reglementări amenzile se încadrează în clasa a II-a: dacă un copil nu va sta pe bancheta din spate pe un scaun special sau în condițiile legale, șoferul riscă 4-5 puncte amendă - 390 de lei, plus trei puncte de penalizare. În general, cea mai mică amendă pentru șoferii care încalcă regulile de circulație va fi de 195 de lei - două puncte amendă. Cea mai mare pentru firme este de 9.750 de lei, iar pentru persoane fizice este de 1.950 de lei.