Modificări la Codul Rutier. Situațiile în care poate fi solicitat duplicatul după permis
- Ionel Sclavone
- 20 aprilie 2024, 06:05
Codul Rutier este propus spre modificare, în baza unui proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică. Iar odată cu intrarea în vigoare a actului normativ vor fi modificate procedurile de obținere a permisului de conducere.
Obținerea duplicatului după permisul de conducere va fi reglementată printr-o nouă procedură. Aceasta este descrisă într-un proiect de act normativ propus de Ministerul Administrației și Internelor.
Codul Rutier schimbă regulile
Duplicatul după permisul de conducere va putea fi solicitat pentru mai multe situații decât cele prevăzute de legea actuală. Codul Rutier va fi modificat, în acest sens, printr-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Noua reglementare prevede, pe lângă situațiile existente, și cazul „modificării oricăror date înscrise” în document.
În prezent, Codul rutier stabilește că duplicatul după permis poate fi solicitat doar în cazul schimbării numelui titularului, nu și a altor date.
Legea permite șoferilor să solicite duplicatul după permisul de conducere în cazul pierderii, a furtului sau al deteriorării acestuia. Regula va fi păstrată în în continuare prin noul proiect de ordonanță. Codul Rutier va stabili schimbări în cazul modificării datelor conținute de acest document.
De menționat că valabilitatea duplicatului nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului pe care îl înlocuiește.
Proceduri noi la eliberarea duplicatului
Duplicatul permisului de conducere va putea fi obținut și online, prevăd modificările la Codul Rutier aflat în dezbatere. Astfel, șoferii nu vor mai fi obligați să se deplaseze la serviciile de înregistrare a vehiculelor.
Cererea pentru eliberarea duplicatului, dar și documentele necesare, vor putea fi transmise şi prin intermediul aplicației de pe pagina de internet a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. În acest context, vechiul permis de conducere își pierde valabilitatea automat, la înregistrarea cererii pentru duplicat în sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.
Ulterior duplicatul va fi expediat, conform procedurii din Codul Rutier, la orice adresă din România, indicată de solicitant. Ori, dacă acesta dorește, își va putea ridica documentul de la serviciul respectiv.
Ce mai prevede Codul Rutier
Codul rutier va fi modificat și în sensul în care polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau celor de supraveghere. Legea reglementează condițiile în care vor fi utilizate astfel de înregistrări la stabilirea sancțiunilor.
În plus, apare relocarea unei mașini staționate regulamentar. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care au loc lucrări în zona respectivă ori dacă e nevoie de eliberarea acesteia pentru intervenția serviciilor de urgență.
În cazul relocării unui vehicul, proprietarul nu va trebui să plătească cheltuielile pentru ridicarea și transportul acestuia.