Codul Rutier. Întrebările care îi pot pune în dificultate pe cei care vor să obțină permisul auto

Codul Rutier. Întrebările care îi pot pune în dificultate pe cei care vor să obțină permisul auto Sursă foto: Arhivă EVZ

Pentru a deveni șoferi, candidații trebuie să ia notă de trecere la examenul de sală. De asemenea, la traseu, aceștia trebuie să demonstreze că știu toate regulile necesare în trafic. Acestea pot fi înțelese doar după parcurgerea tuturor informațiilor din Codul Rutier, precum și după orele de conducere alături de instructorul auto.

Codul Rutier. Întrebări dificile pentru examenul auto

Testarea teoretică DRPCIV pentru permisul auto, categoria B, cuprinde 26 de întrebări, fiecare având trei variante de răspuns. Întrebările pot avea unul, două sau toate răspunsurile corecte. Conform regulamentului, chestionarul trebuie completat în 30 de minute.

Soferi, Codul Rutier

Sursa foto: Pixabay

Pentru a promova examenul teoretic pentru categoria B, candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări. După 5 răspunsuri greșite, proba teoretică, susținută pe calculator, se oprește automat.

Ce trebuie să știe candidații

În ultimii ani, Codul Rutier a suferit numeroase modificări și adăugiri. Astfel, acesta cuprinde unele întrebări dificile inclusiv pentru șoferii cu experiență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care dintre următorii factori reprezintă baza conduitei preventive?

A. cunoaşterea normelor de circulaţie şi a regulilor de conducere a autovehiculului; B. capacitatea de a fi politicos şi disciplinat în traficul rutier; C. încadrarea în baremele legale privind sănătatea.

În acest caz, răspunsurile corecte sunt: A, B.

În care dintre următoarele situaţii sunteţi obligat să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi?

A. în curbele deosebit de periculoase, semnalizate ca atare; B. în curbele în care vizibilitatea este sub 50 m; C. în zonele în care este interzisă depăşirea.

Numeroși candidați pot completa răspunsul greșit în cazul acestei întrebări. De altfel, mulți șoferi cu experiență nu cunosc acest detaliu. Varianta corectă este B. Conform Codului Rutier, conducătorii auto nu trebuie să circule cu o viteză mai mare de 30 km/ oră în curbele în care vizibilitatea este sub 50 m.

Amenzi

Sursa foto: Unsplash

Codul Rutier. Alte întrebări-capcană pentru cei care vor să obțină permisul auto

O altă întrebare care îi poate pune în dificultate pe candidați are legătură cu acordarea priorității.

La trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar, care au în funcţiune mijloacele de avertizare sonoră şi luminoasă de culoare albastră, sunteţi obligat:

A. să reduceţi viteza; B. să circulaţi cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare; C. să acordaţi prioritate de trecere.

În cazul acestei întrebări, toate cele trei variante sunt corecte. Conform legii, șoferii au obligația de a reduce viteza și de a circula cât mai aproape de marginea drumului, în sensul de deplasare.

Totodată, viitorii șoferi pot fi puși în dificultate cu următoarea întrebare:

Pentru care dintre faptele de mai jos se aplică măsura reţinerii permisului de conducere?

A. pentru neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului; B. pentru nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la depăşire; C. pentru nerespectarea normelor privind folosirea luminilor pe timp de noapte.

În acest caz, răspunsurile corecte vor fi A și B. Conducătorii auto pot rămâne fără permis dacă nu opresc autoturismul la semnalul regulamentar al polițistului. De asemenea, măsura poate fi aplicată și pentru nerespectarea normelor legate de depășire.