România. Codul Rutier definește mai multe tipuri de treceri de pietoni, fiecare cu diferite reguli de acordare a priorității la traversare. Una dintre acestea este trecerea de pietoni cu refugiu.
Conform legii trecerile de pietoni pot fi simple, semaforizate sau cu refugiu pe centrul șoselei. Pentru fiecare dintre acestea există reguli de acordare a priorității persoanelor care traversează.
Codul Rutier și trecerile de pietoni
Șoferii sunt obligați să acorde prioritate la traversare, la trecerile de pietoni, în următoarele situații prevăzute de Codul Rutier:
- dacă semaforul pentru pietoni arată culoarea verde, iar cel pentru vehicule indică culoarea roșie sau galben intermitent;
- la întâlnirea unei treceri pentru pietoni marcată și semnalizată corespunzător;
- la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic.
În cazul unei treceri de pietoni semaforizate, pietonii pot traversa doar pe culoarea verde. La trecerea simplă, ei au prioritate doar după ce se asigură, în prealabil. Șoferii, la rândul lor, au obligația să oprească și să le permită să traverseze.
Conform prevederilor din Codul Rutier, în cazul în care nu există o trecere semnalizată ca atare, pietonii pot traversa pe la colțul străzii. În astfel de situații, însă, șoferii au prioritate.
Situațiile în care pietonii nu au prioritate
Codul Rutier stabilește situațiile în care pietonii nu au prioritate la traversarea unei șosele. Aceste situații sunt clarificate de art. 167 din lege:
- pietonii nu au prioritate la traversare când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
- pietonii nu au prioritate la traversare prin faţa sau prin spatele unui vehicul oprit în staţiile de transport public. Excepție de la această regulă fac trecerile semnalizate corespunzător;
- pietonii nu pot traversa decât prin locurile permise, special amenajate.
Regulile prevăzute de Codul rutier pe trecerile cu refugiu
Legislația rutieră stabilește care sunt regulile de traversare pe o trecere de pietoni cu refugiu la mijlocul șoselei. Conform prevederilor din Codul Rutier, refugiul, pe astfel de treceri, se amenajează la jumătatea drumului. În astfel de situații, șoferii sunt obligați să asigure prioritate doar pietonilor care se află pe sensul lor de mers.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Codul Rutier.
Cu alte cuvinte, dacă pietonul începe traversarea din partea opusă de circulație, șoferul nu trebuie să oprească. În momentul în care pietonul ajunge pe refugiul din mijlocul drumului, conducătorul auto trebuie să-i acorde prioritate. La rândul lor, pietonii aflați pe refugiu au obligația să se asigure înainte să continue traversarea.
În cazul în care nu o fac, aceștia pot fi considerați responsabili, în cazul producerii unui eventual accident rutier.