Cine are prioritate în rampă? Cei mai mulți șoferi răspund greșit
- Ramona Rotaru
- 14 august 2022, 23:32
Codul Rutier conține multe reguli de circulație pe care șoferii trebuie să le respecte cu sfințenie atunci când se află în trafic. Cu toate acestea, nu toți conducătorii auto cunosc regulile. Mulți dintre ei nu știu nici lucrurile elementare, cum ar fi acordarea priorității pe drumurile publice. Totul despre acordarea priorității de dreapta și în rampă.
Cine dă prioritate în rampă? Această întrebare poate pune în dificultate mulți șoferi. Oamenii sunt grăbiți și de cele mai multe ori încalcă regulile de circulație. O bună parte din accidentele zilnice au loc din cauza neacordării de prioritate, așa că este absolut necesar să știm când, unde și cum se aplică aceasta. Prioritatea de dreapta este și ea o regulă fără de care nu putem conduce un autoturism pe drumurile publice. Mai mult decât atât, dacă nu respectăm astfel de reguli, riscăm să fim sancționați sau putem produce incidente grave în trafic.
Cine are prioritate în rampă?
Mulți șoferi confundă rampa cu panta, deci trebuie să facem lămuriri cu privire la acest aspect. Rampa este partea de urcare a drumul, iar panta este partea de coborâre. Există reguli pentru ambele, însă există și care se aplică doar în cazul rampei. Spre exemplu, staționarea este interzisă atât în pantă, cât și în rampă.
Potrivit noului Cod Rutier, atunci când două autovehicule se întâlnesc într-o rampă/pantă, unde există un obstacol pe partea carosabilă pe lângă care nu încap ambele, vehiculul care coboară este obligat să acorde prioritate de trecere celui care urcă. Aceasta este regula de bază, însă există și situații particulare. Unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează astfel:
- dacă un conducător auto întâlnește un ansamblu de vehicule, acesta trebuie să manevreze autovehiculul cu spatele;
- la întâlnirea unui vehicul greu cu unul ușor, conducătorul acestuia din urmă va acorda prioritate;
- la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele.
În cazul în care două vehicule de aceeași categorie se întâlnesc în pantă/rampă, are obligația să manevreze cu spatele conducătorul auto care urcă. Excepția de la această regulă este cazul în care conducătorul care coboară are posibilitatea să execute această manevră sau există în apropiere un refugiu.
Când se acordă prioritate de dreapta?
Codul Rutier prevede ca, la o intersecție nedirijată, conducătorii auto să cedeze prioritatea celor care vin din partea dreaptă. Dacă virați la stânga în intersecțiile nesemnalizate, trebuie să acordați prioritate celor care vin din sens opus.
Prioritatea de dreapta se aplică în următoarele cazuri:
- când două vehicule se apropie simultan de o intersecție, venind de pe drumuri publice unde nu sunt instalate indicatoare de prioritate;
- când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecție dirijata prin indicatoare, venind de pe două drumuri unde sunt instalate indicatoare cu aceeași semnificație.
Sancțiuni pentru neacordarea de prioritate
Multe dintre accidentele zilnice sunt produse de neacordarea de prioritate, așa că aceste reguli ar trebui să fie bine cunoscute de către toți șoferii. Pentru neacordarea de prioritate, conducătorul auto va fi sancționat cu:
- 6-8 puncte amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, dacă fapta nu a produs urmări;
- 9-20 puncte amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.