Codul Rutier 2023. Pe anumite sectoare de drum, depășirea vitezei de circulație de 100 de kilometri la oră duce la suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de șase luni. De asemenea, amenda pentru depășirea acestui prag legal de viteză aduce de la sine și amenzi.
Codul Rutier 2023. Amenda care se acordă șoferilor ce depășesc pragul legal de 100 de kilometri pe oră poate ajunge la 2.900 de lei. Proiectul legislativ care impune această lege a fost adoptat pe data de 4 septembrie. Acesta reprezintă o formă actualizată a legii inițiale, aprobate din luna martie a acestui an.
Legea inițială propunea și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. Acest lucru se întâmpla doar în cazul în care pragul legal de viteză ar fi fost depășit de mai multe ori. Senatul a eliminat această propunere, alături de o alta, care prevedea confiscarea autoturismului.
Codul Rutier 2023. Șoferii trebuie să fie atenți
Noul proiect legislativ introduce în Codul Rutier un nou prag de viteză. Conform legii, depășirea pragului de viteză de 100 de kilometri pe oră aduce de la sine suspendarea dreptului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile.
Amenda pentru această contravenție este din clasa a IV-a de sancțiuni, și este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
De asemenea, în cazul în care într-un interval de șase luni, șoferul depășește din nou acest prag de viteză, perioada de suspendare a dreptului de a conduce se va majora cu încă 30 de zile.
Acești șoferi nu vor mai avea perioada de suspendare redusă
Potrivit noii legi, șoferii care depășesc acest prag de 100 de kilometri la oră peste viteza-limită stabilită de Codul Rutier, nu vor mai beneficia de reduceri pentru perioada de suspendare a dreptului de conducere a vehiculelor.
În plus, la începutul anului a fost stabilit un alt prag de viteză. Depășirea acestuia aduce acordarea unei amenzi drastice. De asemenea, șoferii care depășesc pragul de 70 de kilometri pe oră față de limita legală riscă suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de patru luni.
Proiectul prevedea, de asemenea, că certificatul de înmatriculare al unui vehicul va fi reținut pentru o perioadă de șase luni în cazul în care acesta depășește limita de 100 km/h pe un segment de drum, înainte de a fi modificat în Senat prin prezentarea mai multor revizuiri, potrivit avocat.net.