Codul Rutier 2022. Ce amenzi riscă șoferii dacă nu au mașinile dotate cu aceste obiecte

Codul Rutier 2022. Ce amenzi riscă șoferii dacă nu au mașinile dotate cu aceste obiecte Politie rutiera Sursa foto: EVZ

Noi motive de amendă în Codul Rutier, pentru șoferi. Lista de obligații pe care le au proprietarii de mașini s-a tot mărit pe parcursul timpului, mai mult nerespectarea acestora aduce sancțiuni usturătoare din partea poliției.

Conform Codului Rutier, șoferii care nu au mașinile echipate cu kit de siguranță riscă amenzi considerabile. Legislația în vigoare prevede ca acest kit de siguranță să conțină o trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante, dar și un stingător de incendiu. Cuantumul amenzilor pentru cei care nu dețin astfel de echipamente variază între 580 – 725 de lei.

Amenzi pentru șoferii care nu dețin un kit de siguranță

Prețul unui kit de siguranță pentru autoturism pleacă de la suma de 150 de lei, iar variantele premium ajung și la 500 de lei. Acesta este deosebit de important în caz de accident sau imediată necesitate. De altfel, importanța kitului de siguranță a fost adusă în discuție în urma incidentului petrecut pe 18 octombrie în Pasajul Unirii din București, când o mașină a luat foc.

„Incendiul nu a afectat și alte instalații sau echipamente ale pasajului. Autoturismul a ars integral. Nu a fost necesar să fie mesaj RO-Alert, atâta timp cât noi am evacuat 20 de persoane, iar restul s-au evacuat pe jos”, a transmis Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vesta reflectorizantă, când este recomandată

Vesta reflectorizantă este opțională. „Recomandăm deținerea unei veste reflectorizante în dotarea autovehiculului alături de cele două triunghiuri pentru a spori vizibilitatea atunci când este necesară intervenția la autovehicul, în special pe timp de noapte”, spun reprezentanții Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

În schimb, legislația rutieră în vigoare prevede însă obligația pentru conducătorii de autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone de a purta echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenții la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă; clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă; clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă; clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă. Pe de altă parte, trusa medicală, extinctorul sau triunghiurile reflectorizante pot să vă aducă amenzi ori dacă nu le aveţi pe toate, ori dacă nu sunt conforme legii. Această greşeală a şoferilor se încadrează în clasa a II-a de sancţiuni cu patru sau cinci puncte-amendă, asfel că amendat va fi de 590 de lei sau de 725 de lei.

Conform Ordinului nr. 987/2007 pentru aprobarea conţinutului minim al trusei sanitare auto:

Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;

b) să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz.

La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.