Codul muncii, modificat. Salariații își vor putea lua zile libere fără să le fie afectată perioada de concediu anual

Părinți Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul muncii urmează să fie modificat începând din 22 octombrie. Astfel, noile tipuri de concedii pe care și le vor putea lua salariații nu vor afecta perioada concediului de odihnă anual.

Potrivit noilor modificări din Codul muncii, concediul paterntal, cel de îngrijitor, precum și absentarea de la locul de muncă din cauza unor urgențe familiale, nu vor fi scăzute din concediul de odihnă la care salariații au dreptul anual. Zilele vor fi considerate perioadă de activitate prestată.

Vești bune pentru salariați

Prin urmare, Legea 283/2022 vine cu modificări la Codul muncii, iar acestea vor intra în vigoare de sâmbătă, 22 octombrie. Ea înlocuiește prevederile referitoare la perioadele în care un salariat nu muncește, dar sunt considerate perioade de activitate prestată.

„Prin proiectul de lege se realizează modificarea și completarea Legii nr. 53/ 2003 – Codul muncii, privind:

  • introducerea dreptului la concediu de îngrijitor;
  • acordarea concediului parental cu o perioadă de minim zece zile;
  • introducerea posibilității absentării de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență în familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, se stabilește un regim de sancțiuni în situațiile în care noile modificări nu sunt respectate.

Înainte de aceste modificări, Codul muncii stabilea ca fiind perioade de activitate prestată doar cele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

În plus, perioadele în care salariatul se află în concediu fără plată sau în șomaj tehnic afectează zilele de odihnă disponibile într-un an.

Noi tipuri de concedii pentru salariați

Concediul de îngrijitor și liberele pentru urgențele familiale au urmărit transpunerea în legislația din țara noastră a unor Directive europene.

Astfel, concediul de îngrijitor este diferit de cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, pentru care salariații au la dispoziție 45 de zile libere plătite. El va fi introdus din 22 octombrie.

Va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate, cu care locuiește în aceeași locuință.

De asemenea, liberele pentru urgențele familiale nu trebuie să depășească zece zile lucrătoare într-un an calendaristic și se vor acorda cu anunțarea în prealabil a angajatorului, potrivit avocatnet.ro.