Concediul de creștere a copilului ar putea fi acordat simultan ambilor părinți. Când ar putea intra în vigoare

Concediul de creștere a copilului ar putea fi acordat simultan ambilor părinți. Când ar putea intra în vigoare Bebeluș. Sursa: Wikimedia

Potrivit unui proiect de lege inițiat de deputata Cristina Rizea, ambii părinți ar putea beneficia simultan de concediu de creştere a copilului, însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul deja.

Proiectul de lege cu privire la concediul de creștere a copilului, care ar putea fi acordat simultan ambilor părinți, a fost depus în Parlament de o deputată şi membră a partidului REPER.

Mai exact, Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța, a depus o inițiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinți de a beneficia simultan de concediu de creștere a copilului, însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul.

Cristina Rizea, despre proiectul legislativ

„În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, propunerea este ca statul să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți”, se arată în comunicatul de presă al REPER.

Inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului

Deputata REPER a mai spus că „în ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „Inițiativă legislativă „Statul trebuie să susÈină ambii părinÈ›i pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului." reper Cristina Rizea Deputată de Constanța”

„În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creșterea copilului le presupune. Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creștere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinți nu este suprasolicitat de responsabilitățile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a declarat deputata.

„Inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului, nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile. Statul deja permite ambilor părinți să își împartă cele 24, respectiv, 36 de luni de concediu. Astfel, prezenta inițiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislația în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Cristina Rizea: Nu este ușor să crești un copil singură ca mamă. Și vă spun din experiență

Cristina Rizea, deputata REPER de Constanţa, a scris: „I-am ținut pe doi dintre ei în brațe până când împreună aveau 50 de kilograme. Și erau la un an distanță născuți. Dapăi cu gemeni sau triplați. Dar și dacă din punct de vedere financiar, este mai convenabil ca mama să meargă la muncă și tatăl să aibă grijă de nou născut. Am ajuns în timpuri în care nu mai este o rușine acest lucru.

În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur”, a scris deputata pe Facebook.