Concediile de creştere a copilului, prea scumpe pentru stat
- Antoaneta Etves
- 9 mai 2017, 00:00
Dosarele depuse recent pentru acordarea de indemnizaţii mamelor sunt tergiversate, susţin mai multe mame
Guvernul nu mai are bani ca să suporte acordarea de indemnizaţii privind creşterea copilului, în cuantum de 85% din venitul beneficiarului. Aşa că, Executivul a adoptat, în cadrul ultimei şedinţe de Guvern, care a avut loc vinerea trecută, Planul de Naţional de Convergenţă care prevede tăierea mai multor beneficii sociale sau limitarea lor, dar şi creşterea unor taxe.
Sevil vrea patru ani concediu
Potrivit documentului, printre măsurile pe care Executivul vrea să le ia de anul viitor se află şi plafonarea sumelor plătite fiecărei mame în funcţie de venitul ei în timpul perioadei concediului de creştere a copilului. Potrivit surselor EVZ, măsura este necesară având în vedere că la bugetul de stat vin mai puţin bani. Motivul: au fost reduse taxele şi au crescut salariile bugetariilor.
Potrivit surselor citate, în cadrul Executivului există două variante în ceea ce priveşte perioada de creştere a copilului. În timp ce ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, susţine plafonarea indemnizaţiilor şi păstrarea perioadei de doi ani a concediului acordat mamelor sau taţiilor care aleg să stea acasă cu copilul, vicepremierul Sevil Shhaideh propune indemnizaţii mai mici, dar prelungirea perioadei concediului la patru ani.
Sevil Shhaideh a recunoscut că Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe analizează în acest moment varianta plafonării indemnizaţiilor. „Se fac calcule de impact şi se discută chiar despre o prelungire a perioadei de concediu de la 2 la 4 ani. Plafonarea indemnizaţiei ar urma să fie între 5.000 şi 10.00, în condiţiile în care 97% dintre indemnizaţii sunt sub plafon inferior”, a mai explicat Sevil Shhaideh.
Un an fără plafon
În iune 2016, Guvernul a decis să elimine plafonul privind acordara indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Astfel, potrivit legii în vigoare, dacă în ultimii doi ani solicitanţii de concediu au realizat venituri timp de 12 luni şi apoi nu mai realizeaza deloc venituri, beneficiază de Concediu de Creştere a Copilului şi de indemnizația aferentă. Cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creșterea copilului, de la 1 iulie 2016, este de 1062,5 lei.
Blocaj la Direcţiile de Asistenţă Socială
Potrivit mai multor mămici care au sunat la redacţia EVZ, angajaţii de la Direcţiile de Asistenţă Socială deja au primit directive să prelungească calcularea dosarelor depuse recent. Motivul: să intre în vigoare noua lege care plafonează indemnizaţiile. O mamă ne-a povestit că i s-a spus la ghişeu că nu se mai iau în considerare toate veniturile, ca şi până acum şi că soluţionarea dosarului i-a fost amânată. De la ghişeu i s–a spus că se aşteaptă noua lege.
TOP 10 indemnizației de creșterea copilului
În urma legii date anul trecut, prin care indemnizaţiile nu au mai fost plafonate, statul a fost obligat să achite 85% din venitul celor care au decis să intre în Concediu de Creştere a Copilului. Potrivit datelor obţinute de EVZ, cele mai mari indemnizaţii sunt:
● Bucureşti- 159.348 lei: Activităţi independente - avocat;
● Constanţa - 141.679 lei: salariu+drepturi proprietate intelectuală;
● Bucureşti- 94.168 lei: drepturi de autor;
● Constanţa - 87.873 lei: salariat –director general;
● Bucureşti- 60.861 lei: activităţi independente-executor judecătoresc;
● Arad- 53.743 lei: salariat director comercial;
● Buzău- 51.680 lei: activităţi independente-executor judecătoresc;
● Galaţi - 50.083 lei: activităţi independente -avocat;
● Sălaj- 47.598 lei: activităţi independente PFA 10;
● Maramureş- 45.544 lei: activităţi independente.
Cresc taxele şi scad cheltuielile publice
Documentul adoptat de Executiv prevede mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat. Printre măsurile pe care Guvernul vrea să le ia de la 1 iunie se numără:
FOTO: Vicepremierul, Sevil Shhaideh, a declarat că ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, analizează plafonarea indemnizaţiilor FOTO: NICU DÎRDÎIAC
● creşterea nivelului accizei la ţigarete de la 435,58 lei/1.000 țigarete la 439,94 lei/1.000 țigarete (impact estimat la 90 milioane lei în 2017)
● introducerea obligației de plată de la 1 iunie 2017 a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații cu timp parțial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei.
● menținerea pensiilor speciale la nivelul stabilit în prezent
● înființarea până la 1 iunie 2017 a unei direcții în cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmări reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului, se mai prevede în programul privind reducerea.
● elaborarea unui Plan de raționalizare a cheltuielilor publice până la data de 1 iulie, cu următorii piloni: auditul funcțiilor guvernamentale, informatizarea accelerată a administrației centrale și locale, prioritizarea și accelerarea investițiilor publice, revizuirea subvențiilor acordate companiilor de la bugetul de stat.
● subvențiile de la buget către companiile publice vor fi condiționate de îmbunătățirea perfor man țelor fi nanciare, se vor introduce contracte de performanță în toate instituțiile publice și companiile de stat.