Codul Muncii devine proletar până la alegeri

Codul Muncii devine proletar până la alegeri

Modificările legislaţiei muncii într-o variantă net favorabilă sindicatelor urmează să fie finalizată până în octombrie

Schimbarea actualului Cod al Muncii care sprijină firmele private şi înlocuirea sa cu o legislaţie a muncii "mai proletară" va fi definitivată până în luna octombrie, aşa cum îşi doreşte actuala guvernare şi partenerii săi sociali.

Pentru a obţine sprijinul sindicatelor, Guvernul împreună cu federaţiile şi confederaţiile au stabilit un calendar al modificării Codului. La dezbaterile privind noua formă a legislaţiei muncii vor participa premierul Victor Ponta, ministrul pentru dialog social - Liviu Marian Pop, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi conducerea confederaţiilor. "Pentru luna august este prevăzut să se stabilească noile prevederi şi să se ceară avize de la forurile internaţionale", conform documentului denumit "Acord social". În luna septembrie se va face revizuirea proiectului, iar în luna octombrie este stabilit să se realizeze adoptarea actelor normative agreate.

Baza negocierilor o reprezintă "pactul social" din perioada guvernării Năstase

Ne puteți urmări și pe Google News

În documentul de lucru trimis de Guvern către partenerii sindicali de dialog este stipulat că noul Cod al Muncii va avea ca bază de plecare înţelegerile de acest gen din timpul guvernării lui Adrian Năstase. Când se va lucra la noul cadru legislativ se va "valorifica experienţa dobândită în derularea acordurilor sociale pe 2001 şi 2002, precum şi a Pactului social de stabilitate pe 2004", se precizează în corespondenţa sindicate - Guvern. Se doreşte reducerea la 10 zile lucrătoare a perioadei de probă pentru salariaţii necalificaţi. Modificările ar face ca angajatorul să poată suspenda un contract de muncă doar pe o perioadă maximă de trei luni într-un an. Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 5 ani.

"Este posibil ca noua guvernare să nu vrea modificarea legii, pentru că în toate partidele sunt oameni care îşi văd doar propriul interes. În acest caz, vom forţa modificarea legislaţiei printr-o iniţiativă populară", ne-a explicat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.