Codul lui Da Vinci. S-a aflat ce ascunde, de fapt, zâmbetul Mona Lisei. Tezaurul descoperit după 500 de ani

Expozitie, Brancusi, muzeul National de Arta

Universul geniului Leonardo Da Vinci este inepuizabil. Recent, oamenii de știință au descoperit un misterios micro-univers biologic, ascuns în operele sale de artă. O adevărată armă secretă.

Leonardo da Vinci este celebru pentru arta sa care a marcat istoria umanității, pentru creațiile elaborate, dar și pentru ideile sale tehnologice avansate. Însă noi cercetări au dezvăluit un alt nivel de complexitate pentru picturile maestrului, o lume ascunsă de mici forme de viață, un regat al bacteriilor și fungilor, potrivit Descopera.

 Fiecare operă are „colecția” sa de microbi

Descoperirile pot ajuta la construirea unui „catalog” al microbiomului pentru operele de artă, au spus cercetătorii. Toate fiinţele care trăiesc în corpul nostru şi pe suprafaţa sa formează un ecosistem ce poartă numele de microbiom, elaborat de Joshua Lederberg, unul din titanii biologiei moleculare, distins cu premiul Nobel.

Fiecare dintre opere are o colecție de microbi unică pe care oamenii de știință o pot identifica. De asemenea, microbiomul tablourilor are destule elemente cheie pentru a ajuta cercetătorii să identifice falsuri, bazându-se pe diferențele dintre microbiom, sau chiar să autentifice opere de artă care au fost depozitate în anumite condiții de-a lungul secolelor.

Fungii pot identifica falsurile

Cercetătorii au arătat că picturile lui da Vinci au un microbiom mult mai diferit decât s-ar fi așteptat, cu multe bacterii și ADN uman, cel mai probabil de pe urma deceniilor în care au fost atinse de restauratori de artă și alți oameni. Au fost găsiți și microbi cunoscuți pentru că degradează hârtia de-a lungul timpului, arătând necesitatea eforturilor de restaurare.

 

Studiul arată și că microbiomul ar putea, în viitor, să dezvăluie o istorie neașteptată a anumitor opere de artă sau să identifice falsuri.

Povestea secretă din spatele tablourilor

Oamenii de știință au analizat materialul biologic, viu și mort, în 7 dintre picturile „emblematice” ale maestrului, descoperind o diversitate neobișnuită de bacterii, ADN uman și fungi. Mare parte din material probabil a ajuns pe schițe după moartea lui da Vinci, în urmă cu 501 ani, așa că ADN-ul (sau cel puțin mare parte din acesta) provine de la alți oameni care au atins operele. Însă materialele biologice descoperite recent au o poveste de spus.

Cea mai mare surpriză a fost concentrația mare de bacterii din picturi, în special în comparație cu fungii, au scris cercetătorii. Studiile anterioare au arătat că fungii au tendința să domine microbiomul de pe obiectele din hârtie, însă în acest caz a fost prezentă o cantitate neobișnuit de mare de bacterii de la oameni și insecte.

Mare parte din ADN a provenit cel mai probabil de la oamenii care au restaurat operele începând cu secolul al XV-lea. Totuși, echipa nu a analizat materialul genetic astfel încât să vadă de la ce persoane ar putea proveni materialul biologic.

Sursa: Live Science.