Codul de bune practici, blocat de înţelegeri dubioase
- Adam Popescu
- 14 octombrie 2010, 13:48
Codul de bune practici nu funcţionează din cauza unor înţelegeri între furnizori şi magazine, a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii. Legea a fost adoptată în toamna anului trecut cu scopul de a facilita accesul producătorilor în supermarketuri şi de a ieftini produsele la raft cu până la 30%.
"Codul de bune practici nu funcţionează din cauza unor înţelegeri dintre furnizorul de produse agroalimentare şi supermarketuri, în niciun caz din cauza celor care au făcut această lege", a spus ministrul Valeriu Tabără. El nu exclude şi "un anumit tip de înţelegere între cei care comercializează, nu mai spun procesează în defavoarea celor care produc".
Unde-s doi, puterea creşte
Ministrul agriculturii a precizat că va analiza care sunt elementele care generează disfuncţionalităţi în aplicarea acestei legi. "Atât putem face noi. Noi nu putem interveni să modificăm preţuri", a adăugat Valeriu Tabără. El susţine că şi producătorii poartă o anumită vină pentru faptul că reuşesc cu greu să-şi aducă produsele în supermarketuri. "Trebuie să fie mai organizaţi. De pildă, în acest an, foarte mulţi producători din organizaţii operează separat, preţurile fiind bune, ofertele curg, merge bine. Eu am avertizat că anul 2010 necesită cu atât mai mult ca producătorii să fie uniţi, să fie partenerii celor cărora trebuie să le furnizeze materia primă", a precizat ministrul.
Chiriţoiu: Birocraţia e principala piedică
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, este însă de o altă părere. El afirmă că motivul pentru care legea nu funcţionează este "exact excesul birocratic, faptul că e complicat de aplicat şi riscă să coste statul mai mult aplicarea decât beneficiile pe care le-ar aduce". Chiriţoiu a amintit că instituţia pe care o conduce a deschis anul trecut patru investigaţii în ceea ce priveşte suspiciunea unor înţelegeri între marile lanţuri de magazine şi furnizorii lor.
Ce taxe a eliminat Codul de bune practici
Legea privind comerţul produselor agroalimentare în marile lanţuri de magazine a fost promulgată de şeful statului Traian Băsescu, la jumătatea lunii octombrie a anului trecut, după mai mult de un an de negocieri între producători, retaileri şi autorităţi. Actul normativ a eliminat din relaţia dintre magazine şi producători anumite taxe precum cea de intrare în magazin, care se cifra între 1.000 şi 15.000 de euro, cea pentru modernizare sau cea de vânzare garantată.