Codruța Kovesi va putea fi chemată să dea explicații în Parlament

Codruța Kovesi va putea fi chemată să dea explicații în Parlament

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, va putea fi audiată în Parlament, după ce deputații au votat modificarea Regulamentului Camerei, astfel că prezența persoanelor solicitate să se prezinte la comisiile parlamentare de anchetă va fi obligatorie

În ședința plenului Camerei Deputaților de ieri, modificarea Regulamentului a trecut cu 171 voturi „pentru”, 98 „împotrivă” şi o abținere. Astfel, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administrației publice şi poate avea cunoştință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei.

Sancțiuni

Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai arată textul adoptat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liber la anchete

Tot ieri, deputații au abrogat art. 74 din Regulamentul Camerei, care prevedea că anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activități care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanțe de judecată, prin urmare o astfel de anchetă poate exista în paralel cu cea a Parchetului General.

Dezvăluiri

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, şi președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu au propus înființarea unei comisii de anchetă parlamentara pentru a clarifica aspectele ce țin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidențial. Propunerea celor doi a venit după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul zilei. Acesta a scris că în noaptea alegerilor a fost acasă la Gabriel Oprea, unde i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, care au contribuit la victoria lui Traian Băsescu.

Înființarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a fost amânată, ieri, de PSD. Astăzi, partidele vor face propuneri privind componența acestei comisii, iar mâine se va da votul final.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor contesta la CCR modificările propuse de PSD la Regulamentul Camerei.

Victoria Coaliției pentru Familie

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 232 de voturi „pentru”, 22 - „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei cu privire la redefinirea familiei. Aceasta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consfinţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Proiectul va merge, după votul din Camera Deputaților, la Senat, care este for decizional în acest caz. Dacă proiectul va fi adoptat și de Senat și va trece și referendumul, familia va fi definită, în Legea Fundamentală, ca uniune între un bărbat și o femeie, și nu ca uniune între soți, cum este în prezent.

Codurile penale, în Parlament

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că săptămâna viitoare va trimite la Parlament pentru dezbatere proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, respectiv Codul penal şi de precedură penală şi Codul civil şi de procedură civilă, după ce îl va prezenta în Guvern. De asemenea, Tudorel Toader a precizat că se lucrează la pachetul celor trei legi privind justiţia, respectiv: Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind CSM.

Pedepse reduse

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege privind executarea pedepselor, care stabilește ca deţinuţii să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare. Potrivit celor adoptate, „la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”. În forma propusă de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu 3 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare.

Se va înfi ința un nou institut

În urma reexaminării, la cererea preşedintelui României, deputații au adoptat Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, respectiv la proiectul de lege în acest sens. Institutul va avea finanțări proprii și din bugetul Senatului și va efectua cercetări ştiinţifice asupra culturilor şi civilizaţiilor din spaţiul istoric al Levantului - Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani, Caucaz. „Considerăm că trebuie clarificată natura juridică a institutului, precum şi raporturile funcţionale dintre acestea şi Senatul României. (...) Unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt lipsite de claritate şi precizie, fiind de natură să afecteze aplicabilitatea noului act normativ”, scrie în cererea de reexaminare.

Detașament NATO în România

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru înfiinţarea pe teritoriul României a Detaşamentului NATO de Contrainformaţii Bucureşti. „Înfiinţarea detaşamentului şi dislocarea acestuia pe teritoriul ţării noastre fac parte din efortul aliat de implementare în această zonă a măsurilor de sporire a capacităţii de reacţie la provocările mediului internaţional de securitate, constituind o obligaţie a Comandamentului Aliat”, se arată în raportul comun de admitere aferent scrisorii şefului statului. Fondurile financiare necesare participării forţelor şi mijloacelor Armatei României la această misiune vor fi asigurate din bugetul MApN pentru anul 2017, se precizează în scrisoarea preşedintelui Iohannis.