Editura Evenimentul si Capital

Codruța Kovesi a revenit spectaculos pe scena publică. În pregătirea unei înscrieri în cursa pentru prezidențiale? România lui Cristoiu

Autor: | | 7 Comentarii | 14573 Vizualizari

Marți, 8 ianuarie 2019, Digi 24, a difuzat informația potrivit căreia la finalul anului trecut fosta șefă a DNA, Codruța Kovesi, „a făcut o plîngere către CEDO, în care contestă modul în care a fost revocată din funcție”. Informația a fost preluată ulterior de multe site-uri și televiziuni de știri.

Un site Stiripesurse.ro, dînd curs unei îndatoriri profesionale, s-a adresat Parchetului General, instituție la care lucrează Codruța Kovesi, pentru a obține amănunte. Pentru a răspunde, Parchetul General s-a adresat angajatei sale, care i-a zis ce să scrie în adresa trimisă site-ului. Firește, putea să răspundă direct Persoana despre care era vorba.

Se vede treaba că Persoana despre care era vorba - Codruța Kovesi, fostă Slujirea, fostă Nefertiti, fostă Indispensabila ( sper că n-am scris Indispensabil, Doamne ferește!)- e mai ceva ca Zeus: Răspunde prin gura unei instituții.

Îmi imaginez cum e cînd Slujirea ajunge la doctor.

Ce vă doare?

O doare burta - răspunde Parchetul General, condus de Augustin Lazăr, zis Gusti.

În replică, Tudorel Toader și persoane publice adversare ale Codruței Kovesi au minimalizat gestul, expediindu-l în zona acțiunilor de prisos. S-a motivat de către Tudorel Toader că la CEDO nu pot fi depuse plîngeri despre deciziile Curții Constituționale dintr-o țară. În ultimii ani și pe fondul acțiunii în forță a Binomului SRI-DNA, plîngerea depusă la CEDO a devenit un soi de gest ultim de onoare. Mai ales cînd ea a avut ca autor un ins deja intrat la închisoare. Dacă luăm în considerare mecanismele greoaie de la CEDO, plîngerea, dată publicității, se anunța a fi rezolvată într-un fel cu mult după ieșirea respectivului din celulă. Era limpede că gestul nu avea altă valoare decît aceea de a semnala că victima Binomului nu se lasă terfelită ca imagine cu una cu două. Cam în această zonă au ținut să plaseze Tudorel Toader și alți dușmani ai Codruței Kovesi informația din 8 ianuarie 2019.

S-ar putea ca gestul Codruței Kovesi să n-aibă altă semnificație decît cele primite în ultimii ani de plîngerile făcute la CEDO de victimele abuzurilor comise de DNA.

Eu însă mă număr printre cei care iau în serios tot ce fac politicienii care-mi sînt contemporani. Am luat năravul ăsta din iscodirea Istoriei. Nu se știe niciodată din ce mecanism al Istoriei face parte un fapt care, la ora producerii sale, a fost trecut cu vederea ca unul lipsit de importanță. Mai ales că multe asemenea fapte țin de un scenariu mai amplu. Să dau un exemplu. În 20 februarie 2013, un anume Klaus Iohannis era proțăpit în funcția de primvicepreședinte PNL. Era o funcție special inventată pentru noul venit. Klaus Iohannis nu era nici măcar membru PNL. Se înscrise în partid de urgență. Tocmai în vederea parvenirii în funcția respectivă. Nimeni nu tresare din lumea asta largă, deși faptul avea toate notele unui moment halucinant. O asemenea funcție ar fi obținut-o cu greu pînă și un vicepreședinte PNL, d-apoi un cetățean de la Sibiu, despre care se știa doar că jucase (prost) în rolul propunerii de premier a lui Mircea Geoană. Cine s-ar fi gîndit atunci că nu era un fapt întîmplător, că era un moment din marele scenariu care trebuia să se încheie cu alegerea ca președinte a Candidatului Noii Securități? Au fost cazuri cînd m-am înșelat prin luarea în serios a unui fapt văzut de alții ca banal. Da, dar au fost și cazuri în care un fapt trecut de mine cu vederea s-a dovedit ulterior, ca parte a unei scenarite, un pas dintr-un mecanism.

Sub acest semn, al luării în serios a faptelor aparent de prisos, am devenit atent la informația difuzată de Digi 24. Cînd spui Digi 24 spui televiziunea care i-a făcut pedichiura Codruței Kovesi. Și care continuă să i-o facă.

Evident, cu limba!

Contrar regulilor profesiei de gazetar, postul n-a invocat nici o sursă. De unde putem presupune că sursa a fost chiar Codruța Kovesi. Absența precizărilor privind sursa, absența citatului, absolut necesar cînd e vorba de un document, ne sugerează că informația a fost dată dinadins vag, pentru ca autoarea - Codruța Kovesi - să vadă reacțiile din spațiul public și mai ales posibilele critici. Una dintre aceste critici a constat în observația că prin ea Codruța Kovesi vrea să obțină ceva:

Fie despăgubiri, fie repunerea în funcție.

Miercuri dimineața, pentru prima dată de la revocarea din iulie 2018, Codruța Kovesi a fost disponibilă presei în timp ce urca scara pentru a intra în sediul Parchetului General. Din iulie 2018, de cînd a fost angajată la Parchetul General de către Unchiul Augustin Lazăr, Codruța Kovesi a urcat de zeci de ori treptele scării respective. N-a fost o singură dată măcar disponibilă presei. Ei uite că acum a găsit de cuviință să facă o Declarație de presă! Potrivit Declarației lămuritoare, Codruța Kovesi a făcut plîngerea nu de dragul ei, ci de dragul procurorilor care riscă să fie îngenunchiați de corupți. A fost, prin urmare, un gest în apărarea procurorilor care luptă împotriva corupției. Un gest înscris în lupta împotriva corupției.

Deși nici o instituție de presă n-a obținut amănuntele necesare unei documentări despre plîngere, nici măcar data cînd a fost depusă, știm că gestul a avut loc în decembrie 2018.

Andreea Balan a facut vlog in spital! VIDEO incredibil: Vreau morfina, ca MOR! Ti se RUPE sufletul...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI