Cod Rutier 2022. Șoferii care încalcă aceste reguli pot rămâne fără permisul de conducere

Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noile prevederi înscrise în Codul Rutier 2022 vin cu amenzi și reținerea permisului de conducere pentru șoferii din România care au depășit viteza cu care se poate circula pe drumurile publice. Amenzile în cazul celor care încalcă legea pornesc de la 290 de lei și pot ajunge până la 2.900 lei.

Viteza maximă legală în localități este de 50 km/h, indiferent de tipul autovehiculelor cu care circulă șoferii. Există anumite segmente de drum public pe care șoferii le pot tranzita cu o viteză mai mare cu până la 30 de km/h, vizate de excepție fiind vehiculele din categoria A (motociclete cu sau fără ataș) și cele din categoria B (autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afară de șofer).

Cod Rutier 2022. Vitezele maxime legale pe drumurile publice

De asemenea, vizați de excepție sunt și șoferii care conduc un ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, ce are o masă maximă autorizată de 4,25 tone, conform Codului Rutier.

Pe drumurile europene, expres și naționale, viteza maximă legală pentru categoriile A și B este de 100 km/h, în vreme ce pe autostradă limita de viteză este 130 km/h.

Mașinile din categoria C, D sau D1 pot tranzita drumurile europene, expres sau naționale cu o viteză maximă de 90 km/h, în timp ce pe autostradă viteza maximă este de 110km/h.

Amenzi mari pentru șoferii care încalcă legea

Codul Rutier 2022 prevede acordarea unor amenzi minime de două puncte, adică 290 de lei (punctul de amendă care este de 145 de lei), în timp ce cea mai mare amendă poate ajunge la 2.900 de lei. Acestea se acordă în cazul depășirii vitezei maxime legale cu 10 - 20 km/h. În cazul depășirii vitezei cu mai mult de 21 - 50 de km/h, sancțiunile sunt următoarele:

  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă – de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare.

Suspendarea permisului de conducere

Șoferii care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h riscă să fie deposedați de permisul de conducere timp de trei luni, dar riscă și de la nouă la 20 puncte de penalizare.

De altfel, Codul Rutier prevede sancțiuni și pentru șoferii care circulă pe drumurile publice prea încet, în lipsa unui motiv întemeiat, mai exact cu mai puțin de 10km/h sub limita impusă de prevederile legale. Aceștia riscă amenzi de două sau chiar trei puncte de penalizare, conform Capital.