Guvernul condus de Victor Ponta nu a putut controla prima zi de iarnă cu zăpadă, aşa că a cerut Administraţiei Naţionale de Meterologie (ANM) să emită, duminică, pentru prima dată, avertizarea de Cod Roşu de ninsoare şi viscol pentru trei judeţe: Buzău, Brăila şi Vrancea.
Atenţionarea meteo (cea mai gravă pe scara galben, portocaliu şi roşu, aşa cum a fost ea definită de ANM în 2005) se aplică doar în cazul unor dezastre naturale (avalanşă, inundaţie). Condiţiile meteo din weekend nu erau nici pentru o atenţionare portocalie. Au fost temperaturi de minus 13 grade Celsius şi un strat de omăt de 20 cm, viscolit de un vânt de 90 km/h.
"Codul Portocaliu anunţă ninsori abundente, ger puternic sau temperaturi între minus 15 şi minus 25. Trecerea la Codul Roşu se face după câteva zile de Cod Galben, când sunt semne că starea meteo nu se îmbunătăţeşte", ni s-a explicat chiar de la ANM.
De altfel, însuşi Ion Sandu, directorul ANM, şi-a susţinut ieri în guvern decizia de emitere a avertizării de Cod Roşu, deşi tot el a mărturist că iarna din 2012 a fost mult mai grea şi atunci nu s-a impus decât un Cod Portocaliu.
Obsesia stării de alertă
Atunci au fost trei săptămâni cu termperaturi de sub minus 20 de grade Celsius şi viscole puternice. Vântul a avut o intensitate de peste 100 km/h. "Nu e nicio o explicaţie pentru acest Cod Roşu. E o frântură logică", ne-a declarat Mihai Capră, fost secretar de stat, în 2012, în Ministerul Administraţiei.
Acesta îşi mai aminteşte că, atunci, era sunat insistent de Marian Oprişan. "Îmi cerea şi mie să declar nu ştiu ce cod şi starea de alertă care a fost instituită acum în cele trei judeţe, dar nu am fost de acord. Starea de alertă înseamnă şi restrângerea unor drepturi cetăţeneşti. De la el a plecat şi acum ideea cu instituirea Codului Roşu", mai spune Capră.
Avalanşe, inundaţii şi caniculă
Reamintim că, duminică la prânz, s-a emis atenţionare de Cod Roşu pentru trei judeţe: Brăila, Buzău şi Vrancea. Toate aceste zone sunt conduse de trei baroni PSD: Bunea Stancu (preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Victor Mocanu (senator de Buzău şi Marian Oprişan (atotputernicul preşedinte de Consiliul Judeţean Vrancea). "Au apelat la acest Cod Roşu pentru a spune oamenilor că a fostun dezastru natural şi nu au putut face nimic, de asta sunt drumurile blocate. Au ajuns să bagatelizeze şi aceste atenţionări", a mai adăugat Mihai Capră.
România a adoptat codul de atenţionare pe bază de culori în 2005. Până în acel moment se emiteau doar atenţionări meteo (echivalentul Codului Galben de acum) şi apoi avertizări (corespondent pentru Codului Portocaliu şi Roşu). În ultimii nouă ani, s-a cerut Codul Roşu pentru inundaţii pe Bega, Jiu, Dunăre, Prut, Tisa, avalanşe în Bucegi şi caniculă prelungită cu temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

Te-ar putea interesa și: