Evenimentul Zilei > Actualitate > Cod roșu în România! Rafila anunţă zeci de mii cazuri de Covid-19. Vine urgia?
Cod roșu în România! Rafila anunţă zeci de mii cazuri de Covid-19. Vine urgia?

Cod roșu în România! Rafila anunţă zeci de mii cazuri de Covid-19. Vine urgia?

Reputatul medic Alexandru Rafila a generat o ştire de Breaking news odată cu anunţul conform căruia România va depăşi peste 25.000 cazuri de Covid-19 în luna decembrie, în care este posibil să avem un loc fruntaş şi în ceea ce priveşte rata de mortalitate provocată de boala infecţioasă în Uniunea Europeană.

Candidatul PSD la alegerile parlamentare a lansat joi acestea previziuni sumbre, în cadrul unei conferinţe de presă care a fost organizată la sediul central al PSD. Rafila a oferit un răspuns şocat când a fost întrebat de jurnalişti dacă România poate depăşi curând peste 25.000 cazuri de Covid-19.

În acelaşi context, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a referit şi la rata de mortalitate provocată de noul coronavirus chinezesc. Astfel, Alexandru Rafila anticipează că România riscă să deţină unul dintre locurile fruntaşe la acest capitol.

Explozie a cazurilor de Covid-19

Iată ce a răspuns Rafila în momentul în care a fost întrebat despre unul dintre cele  mai negre scenarii pentru ţara noastră: „Da, este o variantă posibilă.

Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi nume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situaţie.”

Pacienţii care au forme medii de Covid-19

Chiar şi în acest context, social-democratul a subliniat că nu numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 ar trebui să fie principala preocupare a autorităţilor sanitare. În această pandemie de coronavirus un aspect-cheie este legat de pacienţii care au forme medii de Covid-19 şi care trebuie internaţi.

În opinia lui Rafila, pacienţii care au forme medii şi care trebuie internaţi, dar şi cei care au forme grave şi trebuie duşi la Terapie Intensivă, reprezintă problema „majoră”. „Aceste două elemente, dacă nu sunt rezolvate – şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit -, atunci aceşti pacienţi cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, iar cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea.”

Atenţie la mortalitatea generată de Covid

În continuarea intervenţiei sale, Rafila s-a referit la situaţia existentă în acest moment pe teritoriul Uniunii Europene şi a comparat-o cu cea din România: „Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi.

Noi deja suntem ca nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, dar ca mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE, o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla.”

foto: Răzvan Vălcăneanţu

sursa: Agerpres

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: