Cod galben de vânt puternic în România. Rafale până la 60 km/h. Ce zone sunt vizate
- Mihaela Dan
- 5 septembrie 2020, 10:45
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă dimineaţă o atenţionare nowcasting cod galben de vânt puternic pentru zona de litoral a judeţului Tulcea.
Avertizarea este valabilă până la ora 12:00.
Se vor semnala intensificări locale ale vântului, cu rafale în general de 55-60 de kilometri pe oră.
Cum va fi vremea pe 5 septembrie
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru sâmbătă, 5 septembrie.
Potrivit prognozei meteo de sâmbătă, 5 septembrie, vremea se va încălzi și va deveni în general frumoasă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe parcursul zilei în estul și sud-estul teritoriului.
Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza la munte, în special în Carpații Orientali, dar și în nordul Moldovei, unde pe arii restrânse se vor semnala averse slabe.
Temperaturile maxime se vor încadra între 24 și 31 de grade Celsius, iar cele minime între 10 și 19 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni spre 7 grade Celsius.
În București, va fi în general frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 13-16 grade Celsius.
Cum va fi vremea în luna septembrie
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza pentru luna septembrie 2020. Se anunță valori termice mai ridicate decât cele normale în toată România.
În schimb precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale.
Potrivit ANM, între 31 august și 7 septembrie 2020, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale în toată România, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Vor fi semnalate ploi în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în vest, centru și nord-vest, iar în celelalte regiuni precipitațiile vor fi în general deficitare.
În perioada 7 și 14 septembrie 2020, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioada, pe tot teritoriul țării noastre, iar în regiunile sud-estice temperaturile vor fi mult mai pronunțate.
„Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, excepție făcând vestul și nord-vestul teritoriului, unde vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, anunță meteorologii ANM.
În intervalul 14 – 21 septembrie 2020, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioada în întreagă țară, dar mai ales în sud.
În săptămâna 21 – 28 septembrie 2020, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioada, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.
„Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioada se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări”, mai spun meteorologii.
Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.
Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase.
Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 ºC, la Strehaia, în 8 septembrie 1946.