Cod de conduită pentru deputații din Republica Moldova. Scandalul, total interzis

Cod de conduită pentru deputații din Republica Moldova. Scandalul, total interzis Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Statutul, conduita și etica deputatului în Parlamentul Republicii Moldova vor fi reglementate. Va fi instituită Comisia de etică și conduită parlamentară

Proiectul de lege cu privire la statutul, conduita și etica deputatului în Parlamentul Republicii Moldova a fost votat, în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 7 decembrie.

Inițiativa legislativă are scopul de a asigura implementarea standardelor europene privind fortificarea procedurii legislative, luptei cu corupția și evitarea conflictelor de interese. Astfel, se va pune accent pe crearea unei culturi politice, responsabilități și a unui comportament decent al deputaților. Proiectul, elaborat în cadrul unui grup de lucru din care au făcut parte atât deputați din majoritatea parlamentară, cât și din opoziție, a fost înregistrat în Parlament de un grup de parlamentari din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”

Documentul stabilește reguli generale de conduită în incinta Parlamentului, precum și restricții de comportament în cadrul ședințelor. Totodată, este reglementată conduita parlamentarului în raport cu publicul și cu reprezentanții mass-media.

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, pe durata mandatului, va fi instituită Comisia de etică și conduită parlamentară, care va examina cazurile de încălcare a normelor. Aceasta va fi constituită din 11 membri (câte patru deputați propuși de majoritatea și de opoziția parlamentară și trei membri propuși de organizațiile societății civile). Componența nominală a Comisiei și președintele acesteia vor fi aprobate prin hotărâre de Parlament, la propunerea Biroului permanent.

Proiectul de lege conține prevederi clare privind mandatul deputatului, încetarea de drept a calității de deputat, demisia, temeiurile de ridicare a mandatului de deputat, incompatibilitățile și procedura de declarare și înlăturare ale acestora, imunitatea parlamentară absolută și relativă, procedura de ridicare a imunității parlamentare. Totodată, documentul conține și prevederi despre asigurarea și garanțiile de exercitare a mandatului de deputat.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați. Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură, în plenul Parlamentului.

Cod de conduită. Condițiile în care poate fi retras mandatul unui deputat

-a absentat nemotivat de la ședințe mai mult de patru luni consecutive; -este condamnat pentru o infracțiune; -există o hotărâre judecătorească care confirmă că a participat la luarea unei decizii fără soluționarea -conflictului de interese; -nu a depus declarația de avere; -deține avere nejustificată care urmează să fie confiscată conform hotărârii judecătorești.

O altă noutate este că deputații care se află în arest, inclusiv la domiciliu, vor fi lipsiți de salariu până când măsura preventivă va înceta sau va fi revocată. Dacă sunt achitați, ei pot primi restanțele salariale. Procurorul general va fi obligat să informeze în fiecare lună comisia juridică a Parlamentului despre mersul anchetei.

Gata cu scandalul în ședințe!

Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Proiectul de lege interzice deputaților „să creeze agitație” în sala de ședințe. Să blocheze tribuna și să aducă la ședințe „echipamente portabile de amplificare a sunetului și oricare alte obiecte ce ar putea fi folosite pentru tulburarea ordinii”.

De asemenea, li se interzice „să facă declarații calomnioase în adresa deputaților, altor demnitari, funcționari ori persoane”.

„Deputatul nu are dreptul să lezeze onoarea, demnitatea și reputația profesională ale deputaților, să utilizeze expresii sau cuvinte jignitoare, indecente și/sau calomnioase și gesturi obscene”, se menționează în proiectul consultat de moldova.europalibera.org.

Președintele ședinței poate să avertizeze deputatul care încalcă ordinea sau să-i retragă cuvântul pe întreaga durată a ședinței. Deputatul poate scăpa de sancțiune dacă, la solicitarea președintelui Parlamentului, își va retrage cuvintele, își va exprima regretul sau va oferi explicații.

Sancțiuni dure

Sancțiunile mai dure pot fi propuse de comisia de etică și trebuie să fie aprobate de Parlament. Printre aceste sunt:

-lipsirea de cuvânt pe o durată de până la cinci ședințe; -interzicerea participării la ședințele Parlamentului pe o durată de până la 10 ședințe; -eliminarea din sala de ședințe; -excluderea din componența delegațiilor parlamentare permanente la organizațiile internaționale.

Deputatul poate fi eliminat din sala de ședință pentru instigare la ură și război, promovarea sau justificarea urii rasiale, xenofobiei, antisemitismului și războiului, aplicarea violenței sau amenințări.

Dacă refuză să părăsească sala, el riscă o sancțiune financiară: reținerea a 25% din salariu lunar la prima abatere și 50%, pentru a doua abatere.

Obligați să declare favorurile și cadourile

Comisia de etică va fi compusă din 11 membri. Patru deputați propuși de majoritatea parlamentară, patru deputați din opoziție și trei membri cu drept de vot consultativ, înaintați de organizațiile societății civile.

Membrii comisiei vor monitoriza respectarea normelor de etică și conduită a deputaților, cazurile de incompatibilitate, vor duce registrul de interese și vor evalua cazurile în care există suspiciuni de încălcare a legii.

Orice cetățean sau deputat poate să sesizeze comisia în legătură cu potențialele încălcări comise de deputați. Membrii comisiei se pot autosesiza, însă nu vor examina plângerile anonime.