Alegerile prezidențiale din 31 octombrie au fost marcate de boicotul opoziției și de tensiunile din țară. Liderii opoziției susțin că cel puțin 12 persoane au murit în urma violențelor electorale.
Președintele Alassane Ouattara caută un al treilea mandat pe care adversarii săi îl consideră neconstituțional.
Încă o dată, în Coasta de Fildeș, violența a fost cuvântul cheie al unui scrutin. Peste 35.000 de membri ai forțelor de ordine au fost desfășurați pentru a asigura o zi tensionată. 10.000 de observatori, ivorieni și internaționali, au fost însărcinați pentru monitorizarea bunei desfășurări a scrutinului prezidențial care a implicat peste 7 milioane de alegători.
Mai multe persoane au murit în ciocnirile din ziua alegerilor din Coasta de Fildeș , au declarat duminică oficialii, în timp ce secțiile de votare au început să trimită buletinele de vot către comisia electorală.
Potrivit Reuters, care l-a citat pe primarul orașului Tiebissou, patru persoane au fost ucise și 27 rănite de gloanțe și macete atunci când tineri înarmați din satele înconjurate au venit și au tras asupra oamenilor.
O altă persoană a fost ucisă în orașul Niable, a declarat un oficial guvernamental sub anonimat. Opoziția spune că numărul morților este mai mare.
Liderii opoziției care au boicotat alegerile de sâmbătă spun că cel puțin 12 persoane au murit în urma violențelor. Peste 20 de alte persoane au fost ucise în perioada premergătoare votului, au declarat grupurile pentru drepturile omului.
Adversarii președintelui Alassane Ouattara spun că acesta încalcă legea candidând din nou, deoarece constituția limitează președinții la două mandate, candidatura lui riscând să rupă pacea fragilă care a fost instaurată de un deceniu.
Ouattara, în vârstă de 78 de ani, spune că poate candida din nou în conformitate cu o nouă constituție aprobată în 2016.
Criticii spun că rezultatul acestor alegeri a fost aproape predeterminat, deoarece 40 din cei 44 de candidați care doreau să-l conteste au fost descalificați, inclusiv fostul ex-șef rebel Guillaume Soro și Gbagbo.
Doi dintre cei trei opozanții rămași ai lui Ouattara - Pascal Affi N'Guessan și Henri Konan Bedie - au boicotat votul și le-au cerut susținătorilor să rămână acasă.
Henri Konan Bedie, a cărui rivalitate cu Ouattara a marcat politica ivoriană de trei decenii, a cerut, de asemenea, un boicot și o campanie de nesupunere civilă pentru a opri sau perturba alegerile.
Duminică, liderii opoziției au cerut o „tranziție civilă”, spunând că vor considera termina mandatul lui Quattara după scrutin.
„Partidele de opoziție și grupurile politice solicită începerea unei tranziții civile”, a declarat reporterilor liderul opoziției, Pascal Affi N'Guessan.
Sâmbătă, protestele au degenerat în ciocniri între comunitățile etnice care susțin facțiuni politice rivale într-un district sărac din Abidjan și în orașul Gboguhe din centru-vest, potrivit martorilor.
Violența a adus amintiri despre un război civil post-electoral în 2010-2011, când 3.000 de oameni au murit după ce președintele de atunci Laurent Gbagbo a refuzat să accepte înfrângerea lui Ouattara.
Oficialii electorali au la dispoziție până la cinci zile pentru a publica rezultatele scrutinului.
Comisia electorală a declarat că doar 30 - 40 de secții de votare din peste 22.000 la nivel național au fost vandalizate. Dar nu au spus câte secții de votare au fost forțate să închidă, scrie Deutsche Welle.
Ouattara a fost reales în urmă cu cinci ani, cu aproape 84% din voturi și are un sprijin internațional larg.