PSD și ALDE au intrat într-o cursă contra cronometru pentru a găsi banii necesari punerii în aplicare a promisiunilor electorale, tensiunile din anumite zone ale Guvernului devenind „insuportabile”, au relatat surse din coaliție pentru EVZ.
O parte dintre cei mai importanți miniștri, împreună cu premierul Mihai Tudose, au participat, ieri, la o ședință de aproape trei ore cu liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, în care au întors pe toate fețele situația pensiilor speciale pe care le încasează, printre alții, foștii magistrați, militari, diplomați, parlamentari. Guvernul se teme că menținerea actualelor privilegii va pune în pericol planurile de majorare a tuturor pensiilor în 2018.
Cabinetul PSD-ALDE a decis deja majorarea salariilor cu 25% de la 1 ianuarie 2018, mărirea punctului de pensie la 1.000, majorarea pensiei sociale minime la 520 de lei și acum încearcă să găsească bani la buget deoarece încasările statului din taxe și impozite sunt insuficiente pentru acoperirea acestor creșteri.
Pe ușa din spate
Premierul Mihai Tudose a evitat, ieri, să dea ochii cu presa și să explice ce are de gând să facă Guvernul: a intrat la întâlnirea coaliției cu telefonul la ureche și a plecat prin spatele clădirii împreună cu ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a ales și ea tot ușa din spate și, surprinsă de presă, a spus încurcată: „Comunicăm mai târziu”. Dragnea și Tăriceanu au fost la fel de enigmatici și nu au suflat o vorbă. „Am discutat doar despre principii legate de pensii”, au spus ei, în conferința de presă, cu precizarea că acceptă „doar cinci întrebări” pentru că se gră- besc și au „alt program”.
Viteza cu care liderii coaliției au epuizat un domeniu electoral sensibil precum pensiile, informațiile incomplete oferite de aceștia și eschivarea miniștrilor-cheie fac parte dintr-un tablou mai amplu al situației guvernamentale.
Fricțiuni
Surse de la vârful coaliției de guvernare au relatat, ieri, pentru EVZ, că președintele PSD, Liviu Dragnea, este deranjat de faptul că programul pe care l-a prezentat în campania electorală și care ar fi trebuit să „meargă ceas” a suferit deja mai multe modificări iar social-democrații au ajuns într-o permanentă atitudine defensivă. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu vrea să accepte sub nicio formă majorări de taxe și impozite, așa cum iau în calcul socialdemocrații. Noului ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, precum și noilor șefi ANAF, li se cer atât din partea premierului cât și a coaliției de guvernare soluții care să aducă rapid bani la buget, să nu umble la taxe și impozite și care să poată fi implementate imediat fără să blocheze aparatul învechit al statului.
Agitația de la guvernare a apărut după ce măsurile cu care PSD intenționa să aducă mai mulți bani la bugetul de stat (taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri) au fost trase pe linie moartă.
Indemnizații plafonate
O altă găselniță la care a fost nevoită coaliția de guvernare să apeleze pentru a „salva” bani din bugetul de stat este introducerea urgentă a unui prag maxim de 1.800 de euro pentru indemnizațiile de creștere a copilului. Mamele vor încasa, astfel, 85% din salariu, dar maximum 1.800 de euro pe lună, decizia fiind așteptată să fie luată de Guvern în două săptămâni.